U bent hier

Sierra Leone in cijfers

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.
Officiële naam
Republiek Sierra Leone
Hoofdstad
Freetown (1.056.000 inwoners)
Oppervlakte
71.740 km² (= 2,3 x België)
Aantal inwoners
7,97 miljoen
Staatshoofd
President Julius Maada Bio
Regeringsleider
President Julius Maada Bio
Taal
Engels (officieel), Engels Creools, lokale talen
Munt
Leone Le (SLL) Wisselkoers

Economische informatie

Bruto Binnenlands Product (BBP)
4 miljard USD (594 miljard USD in België)
BBP/Capita
505 USD (51.268 USD in België)

Bilaterale handel met Vlaanderen

We hebben voor u per land een analyserrapport over de bilaterale handel met Vlaanderen. 

Daarnaast stellen we alle detailscijfers van de Vlaamse buitenlandse handel ter beschikking voor eigen analyse.

Ga naar de analyserapporten       Raadpleeg de detailcijfers

Economische vooruitzichten

Het reële bpp zal in Sierra Leone met 4,0% groeien in 2022. Dit percentage ligt lager dan de groei van 4,9% die eerder voorspeld werd. Deze daling is te wijten aan de hoge inflatie die zal wegen op de consumentenvraag en de bedrijvigheid. Daarentegen zal de economische groei stijgen met 3,4% in 2023, wat een stuk hoger ligt dan het Afrikaanse gemiddelde (3,8%) ten zuiden van de Sahara.

De landbouw (dat 59,5% van het bbp vertegenwoordigt) blijft de economische ruggengraat van het land. De ontwikkeling van de ijzerertsmijnbouwsector wordt daarentegen bemoeilijkt door o. a. de in verval geraakte infrastructuur van het land en de regering van president Julius Maada Bio die zich in het verleden hard opstelde tegen deze sector. Toch wordt er een groei van 26,5 miljoen ton per jaar verwacht in de ijzerertsproductie tegen 2031.

De sociale stabiliteit van het land zou wel in het gedrang kunnen komen. Door de stijgende inflatie zal de ontevredenheid onder de bevolking over de Sierra Leone People’s Party (SLPP) van president Julius Maada Bio toenemen. Ook de campagnes voor de verkiezingen van juni 2023 kunnen zorgen voor instabiliteit.

De regering wil de toeristische sector ontwikkelen en daarbij gebruik maken van Sierra Leone’s kilometerslange witte zandstranden om bezoekers uit het buitenland aan te trekken. Daarvoor zal de infrastructuur van het land eerst onder handen genomen moeten worden.

Specifieke vraag of probleem?

Flanders Investment & Trade heeft een wereldwijd netwerk van experten dat uw bedrijf ter plaatse helpt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Sierra Leone