U bent hier

Kansrijke sectoren

Deze landenpagina werd met de grootste zorg samengesteld maar houdt nog niet overal rekening met de meest recente gevolgen van de coronacrisis.

Algemeen

Sao Tomé en Principe heeft een kleine eilandeconomie met eerder beperkte groeimogelijkheden. Er zijn mogelijkheden in de landbouw en het toerisme, maar die zijn onvoldoende om voor economische groei te zorgen. De beperkte export en de grote nood aan import, maakt dat het land voortdurend met een handelsdeficit te maken heeft. Het land zou op grote olievoorraden zitten, maar de exploitatie laat op zich wachten en zou zeker niet voor 2020 opstarten.

De exportmogelijkheden voor Vlaamse bedrijven situeren zich op het vlak van:

  • landbouwsector en visserij,
  • voedingsproducten,
  • havendiensten,
  • bescherming tegen kusterosie.

Eind 2016 verbrak Sao Tome en Principe zijn banden met Taiwan en knoopte diplomatieke betrekkingen aan met China. Sinds dan bezoeken meer zakenmensen de eilanden en vertoont China interesse om te investeren in de lokale infrastructuur.

Voedingssector, agro-industrie

Sao Tomé en Principe beschikt over een belangrijke landbouwsector, waarbij vooral de teelt van cacao, koffie en palmolie toeneemt. Dat volstaat echter niet om de import te compenseren. Aangezien het land slechts een beperkte industrie heeft om de grondstoffen te transformeren, zijn er mogelijkheden voor de export van afgewerkte voedingsproducten. De toeristische sector is daarbij een belangrijke afnemer. Momenteel worden de meeste voedingsproducten ingevoerd uit Portugal. Wellicht zijn er ook mogelijkheden voor de levering van landbouwmachines, maar de betalingsmogelijkheden zijn beperkt.

Toerisme

Wie Sao Tomé en Principe googlet, krijgt meteen een grote lijst toeristische referenties. Door een gebrek aan toeristische infrastructuur en een gebrek aan inzet door de lokale overheid om de goede ligging, de prachtige stranden en de gunstige weersomstandigheden te promoten, wordt het potentieel voor massatoerisme onvoldoende uitgebaat. De investeringen in deze sector komen meestal uit Europa en Zuid-Afrika.

Havens, klimaat en kusterosie

Naast de landbouwsector is de zorg voor de kwetsbare kusten een prioriteit voor de overheid. Door de handelstekorten en moeilijkheden bij het fiscale beheer, heeft die overheid echter voortdurend een geldtekort, en hangt het af van buitenlandse donoren. De Wereldbank financierde een project om de veiligheid op zee te verhogen door middel van een metereologisch station, een alarmsysteem voor onweer en een radiocommunicatiesysteem. Op de zwakste plekken aan de kust werden werken uitgevoerd om die tegen erosie te beschermen. Er is nood aan meer havencapaciteit, China had begin 2018 interesse om een haalbaarheidsstudie op te starten.

Specifieke vraag of probleem?

De dienstverlening van Flanders Investment & Trade voor Sao Tomé en Principe is beperkt.

Ontdek wat FIT voor u kan doen in Sao Tomé en Principe