U bent hier

Materialise trekt alle registers open in de strijd tegen COVID-19

Een 3D-geprinte deuropener voor hun eigen kantoren in Leuven: dat was het eerste product waarmee Materialise in deze coronatijden de pers haalde. Sindsdien lanceert de Leuvense pionier in 3D-printing in ijltempo nieuwe toepassingen in de strijd tegen COVID-19.

Net zoals elke onderneming staat Materialise voor uitdagingen door de coronacrisis. Maar er zijn ook veel opportuniteiten. Toen het bedrijf in maart een oplossing zocht om de deuren in de eigen kantoren te openen zonder de klink aan te raken, bedachten ze de deuropener. Vijf dagen laten kon iedereen ter wereld het design gratis downloaden en in 3D printen – of bestellen via de webshop. Vandaag zijn er (veel) meer dan 100.000 handenvrije deuropeners in gebruik, wereldwijd. 

Beademingsmaskers en beugels voor mondmaskers

De medische divisie ontwikkelde ondertussen twee oplossingen die al hun weg vonden naar ziekenhuizen. Het meest ingenieuze apparaat is de NIP Connector die standaardapparatuur (een masker, een filter en een PEEP-klep) omvormt tot een beademingsmasker. “Ernstig zieke coronapatiënten die niet meer zelfstandig kunnen ademen, worden mechanisch beademd.  Zo’n behandeling is heel ingrijpend – invasief – en het aantal beademingstoestellen is beperkt. De NIP Connector zou kunnen zorgen voor een tussenstap tussen de mechanische beademing en de basisondersteuning via de neus”, vertelt Bram Smits, adviseur bij Materialise.

Heel recent pakte Materialise ook uit met een 3D-geprinte beugel voor FFP2-mondmaskers die enkel mochten worden gebruikt als de neusbrug werd afgeplakt. “Dat afplakken zorgt voor huidirritatie”, legt Bram uit. “Vandaar ons alternatief: dankzij de beugels sluiten de maskers goed aan én zitten ze comfortabel, zodat ze toch nog veilig gebruikt kunnen worden.”

Snelle time-to-market, lokale productie

De beugels zijn beschikbaar in de webshop van Materialise en worden al volop gebruikt in Belgische ziekenhuizen. Voor de NIP Connector lopen nog klinische tests, maar Materialise hoopt op snelle regularisatie.

“De sleutels tot ons succes zijn de wendbaarheid en de eindeloze mogelijkheden van 3D-printing”, aldus Bram. “Met 3D-printing kan je heel snel innovatieve oplossingen ontwikkelen: op zeer korte tijd maken we van een idee een prototype, dat we quasi meteen kunnen testen. Zit het ontwerp goed, dan schalen we op. Die korte time-to-market is een gigantisch voordeel in crisistijden zoals deze. Net zoals de lokale productie: iedereen kan het 3D-ontwerp downloaden en waar ook ter wereld printen. We zijn ervan overtuigd dat dit ook na deze crisis een enorme troef blijft.”

“Met 3D-printing kan je heel snel innovatieve oplossingen ontwikkelen: op zeer korte tijd maken we van een idee een prototype, dat we quasi meteen kunnen testen. Zit het ontwerp goed, dan schalen we op.”
 

Over Materialise

  • Sector: hightech
  • Producten en diensten: 3D-printing
  • Oprichting: 1990
  • Hoofdzetel: Leuven
  • Team: 2.000 medewerkers
     
  • www.materialise.com

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.