U bent hier

Citymesh telt kusttoeristen met slimme technologie

Buitenlands toerisme staat dit jaar op een laag pitje. Veel mensen kiezen ervoor om hun verlofdagen met een ‘staycation’ in te vullen: vakantie in eigen land. En dan kom je al snel bij de Belgische Kust uit. Westtoer wil voorkomen dat onze kustlijn deze zomer een broeihaard van het coronavirus wordt. Daarom klopte Westtoer aan bij telecomoperator Citymesh om de drukte in kaart te brengen. 

Citymesh is een telecomoperator gespecialiseerd in private netwerken voor industrieën, steden en evenementen. Een van hun innovaties heet ‘Footfall AI’: een artificieel intelligentiesysteem dat mensenmassa’s en hun bewegingen in kaart brengt. Na de uitbraak van COVID-19 bleek het de geknipte tool om druktes te monitoren. De data die door de Footfall AI verzameld wordt, is handig voor een stadsbestuur om het beleid op af te stemmen.

Wifilabs voor steden

Citymesh voorziet een 50-tal Belgische steden van een privaat wifinetwerk waar bezoekers en inwoners gebruik van kunnen maken. “Dat netwerk koppelen we aan Wifilab”, vertelt Mitch De Geest, CEO van Citymesh. “Dat is ons dataplatform waarmee steden inzicht krijgen in hoe inwoners en bezoekers zich door de stad bewegen. Dit levert inzichten op waarmee bijvoorbeeld openbaar vervoer en verkeersstromen kunnen worden bijgestuurd.”

Footfall AI: anoniem mensen tellen

Wifilab registreert het aantal connecties van smartphones op het netwerk. Footfall AI ondersteunt die data om nog betere meetresultaten te voorzien. “Met behulp van beeldsensoren telt Footfall AI volledig privacyproof het aantal mensen op een bepaalde plaats. We plaatsen een virtuele lijn en de beeldsensoren tellen hoeveel mensen die lijn overschrijden. Elke sensor heeft een eigen AI-besturingssysteem, dat geen data registreert of opslaat maar ruwe aantallen doorstuurt naar een centraal dashboard.”

250 sensoren voor de kust

Footfall AI bewees zijn nut in onder meer Roeselare en Kortrijk. Niet lang daarna klopte Westtoer aan bij Citymesh om de hele kustlijn van zo’n 250 AI-sensoren te voorzien en zo de kustdrukte efficiënt in kaart te brengen. “Als het op bepaalde plaatsen te druk wordt, kunnen de kustgemeenten ingrijpen door een straat af te sluiten of de politie in te schakelen om de mensenstromen te regelen”, legt Mitch De Geest uit. Deze slimme monitoringtechnologie kent ook toepassingen voorbij de coronacrisis: “De beeldsensoren geven gemeenten inzicht in de drukte op bepaalde plaatsen, maar kunnen bijvoorbeeld ook vervoermiddelen identificeren en data voor ruimtelijke ordening aanleveren.”

Met behulp van beeldsensoren telt Footfall AI volledig privacyproof het aantal mensen op een bepaalde plaats. We trekken een virtuele lijn en de sensoren tellen hoeveel mensen die de lijn overschrijden.”

Mitch De Geest – CEO Citymesh

Over Citymesh

  • Sector: technologie
  • Producten en diensten: AI, IoT, private wifi-, 4G- en 5G-netwerken
  • Oprichting: 2006
  • Hoofdzetel: Brugge
  • Team: 70 medewerkers
     
  • https://citymesh.com/nl/

Nog vragen?

FIT beschikt over een kantoor in de 5 Vlaamse provincies. Zij zijn uw eerste aanspreekpunt voor al uw vragen over exporteren in het algemeen of over uw concrete situatie of dossier.