U bent hier

Verkiezingen Bosnië-Herzegovina

Het land is nog steeds via etnische scheidingslijnen diep verdeeld. De 3,4 miljoen geregistreerde kiezers moesten afgelopen zondag opnieuw het Bosnische, Servische en het Kroatische lid van het driekoppig presidentschap aanduiden.

De islamitische en Servische nationalisten staan op winst. Milorad Dodik, pro-Russische nationalist die de ontbinding van Bosnië en Herzegovina nastreeft, zal in het driekoppige presidentschap terechtkomen. De blokkering van de politiek in Bosnië-Herzegovina dreigt nog groter te worden na de verkiezingen van zondag.

Bij de Serviërs haalde Dodik het naar eigen zeggen met 56 procent van de stemmen, tegen 44 voor centrumkandidaat Mladen Ivanic. Bij de Bosniërs eiste Safik Dzaferovic de overwinning op. Ook hij is een nationalist.

De Kroatische zetel werd tot slot gewonnen door de sociaal-democraat Zeljko Komsic. Die wil het land transformeren en beloofde 'alle burgers te dienen'.

De economie van het land verkeert in armzalige staat. De werkloosheid ligt rond de 20%, onder jongeren zelfs boven de 50%. Tienduizenden van hen besloten elders in Europa – met name in Slowakije en Duitsland – hun heil te zoeken. De EU stak sinds eind vorige eeuw weliswaar miljarden in het land, maar dat geld was in de eerste plaats bedoeld voor vluchtelingen- en wederopbouwprogramma’s. 

Nadat het land in 2016 officieel het EU-lidmaatschap aanvroeg, heeft het ook recht op miljardensteun om aan tal van Europese eisen te voldoen, zoals de bestrijding van corruptie, hervorming van politie en justitie, en de strijd tegen georganiseerde misdaad en terrorisme.

12 oktober 2018