U bent hier

Pumps & Valves en Aqua 2023 - Zürich

Pumps & Valves - AQUA Suisse 2023 is een vakbeurs over pompen en waterbeheer die op 25 en 26 oktober 2023 plaatsvond in het beurscomplex van Zürich (Oerlikon). De beurs bestaat uit 2 luiken, waartussen een logische band bestaat. Pumps & Valves focust op alles wat te maken heeft met pompen, kleppen en aandrijftechnieken, terwijl AQUA Suisse focust op water management zowel op een gemeentelijk en kantonnaal niveau als op een industrieel niveau, waarbij het hoofdzakelijk om de verwerking van afvalwater gaat.

Pumps & Valves vond plaats op de eerste verdieping van het beurscomplex in hallen 3 en 4. In hall 3 komen alle aspecten rond pompen en pompentechnieken aan bod, gaande van de basis (de pomp) over belangrijke componenten (bv. kleppen en ventielen) tot aandrijf-, afdichtings- en filtersystemen alsook leidingen. In hall 4 lag de focus op het onderhoud van dat alles en op de dienstverlening rond pomptechnologie. Pumps & Valves is een kleine vakbeurs met niet meer dan een 70-tal exposanten, waaronder de meeste belangrijke Zwitserse spelers. Sommige bekende Zwitserse pompenproducenten, zoals Sulzer, waren echter niet aanwezig op de beurs.

AQUA Suisse vond plaats op de tweede verdieping van het beurscomplex in hallen 5 en 6 en focust op het behandelen van water, van afvalwater over water gebruikt in de industrie tot drinkwater. AQUA Suisse viseert daarbij twee niveaus: dat van de overheden (kantons en gemeenten) en dat van de industrie. AQUA Suisse sluit perfect aan bij PUMPS & Valves want pompen spelen een cruciale rol bij de behandeling van het (afval)water. Verder aspecten die aan bod komen zijn de bouw van leidingen en kanalen, en filtertechnieken. Tot slot, is er aandacht voor belangrijke diensten rond het waterbeheer zoals meet- en regeltechnieken en uiteraard opnieuw voor het onderhoud van dat alles. Op AQUA Suisse stonden een 50-tal exposanten, meestal van Zwitserse origine.

Pumps & Valves - AQUA Suisse 2023 is een kleine niche beurs, met in totaal een 120-tal exposanten, waarvan de overgrote meerderheid Zwitsers zijn. Het is een vakbeurs met een beperkt aantal bezoekers (ca. 2.000) die tweejaarlijks plaatsvind en slechts 2 dagen duurt. Het is zeker geen beurs om aanwezig te zijn met een eigen stand, maar het blijft wel een interessante beurs om te bezoeken omdat men op 2u meteen een overzicht heeft van wie de belangrijkste spelers zijn in de industriesector van pompen en water management, een sector die toch vrij belangrijk is voor de Zwitserse industrie. De tweejaarlijkse beurs was dit jaar aan haar vierde editie toe.

De volgende editie zal plaatsvinden eind oktober 2025 in Zürich en wordt een mini-jubileumuitgave (vijfde editie).

30 oktober 2023