U bent hier

Parijs: de opkomende stad van artificiële intelligentie

Het AI-ecosysteem in Parijs bruist en ontwikkelt zich tot een knooppunt voor technologische innovatie. In slechts een paar maanden tijd is dit ecosysteem geëxplodeerd, met de razendsnelle opkomst van Mistral AI en de oprichting van het non-profit laboratorium Kyutai.
Een dynamiek die al aanving met de oprichting van FAIR, een Meta-laboratorium voor artificiële intelligentie in Parijs in 2015 en die is blijven groeien, vooral sinds de opkomst van ChatGPT.

Parijs huisvest al twee R&D-centra, opgericht in 2011 en 2018, die een stevige basis hebben gelegd voor AI-ontwikkelingen in de regio.
Arthur Mensch, mede-oprichter en CEO van Franse Mistral AI, gespecialiseerd in generatieve artificiële intelligentie, is een van prominente figuren in het ecosysteem. In een ander register maakten Xavier Niel (Iliad), Rodolphe Saadé (CMA CGM) en Eric Schmidt (ex-Google) eind 2023 bekend 300 miljoen euro te investeren in Kyutai, een non-profit laboratorium voor artificiële intelligentie.
Volgens het financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg proberen andere voormalige medewerkers van DeepMind met de start-up Holistic 200 miljoen dollar op te halen. Daarnaast verhuisde het jonge Amerikaanse bedrijf Poolside, eveneens gespecialiseerd in grote taalmodellen, slechts enkele maanden na de oprichting naar Parijs.

Google's recente aankondiging over de opening van een AI-centrum in Parijs heeft een golf van opwinding teweeggebracht in de technologische wereld. Het centrum van 6.000m², gevestigd in het 9e arrondissement van Parijs, zal een thuis bieden aan 300 ingenieurs en onderzoekers waaronder teams van Google DeepMind, Google Research, YouTube en Chrome.
Vincent Simonet, technisch directeur bij Google France, en Joëlle Barral, directeur AI-onderzoek bij Google DeepMind, hebben een vestiging in de lichtstad, wat de strategische betekenis van Parijs als knooppunt voor AI-innovatie verder onderstreept.

Een belangrijk aspect van deze hub is de focus op samenwerking met academische instellingen en onderzoeksinstituten om fundamenteel onderzoek te stimuleren. Er is bijvoorbeeld een samenwerkingsverband opgezet met CNRS (Centre National de la Recherche Scientifique). De hub staat open voor de buitenwereld en zal conferenties, masterclasses en wedstrijden voor AI-studenten, onderzoekers, NGO's en start-ups organiseren, met als uiteindelijke doel training.

Het initiatief van Google komt op een cruciaal moment, aangezien Frankrijk zich inspant om zijn positie in de wereldwijde AI-race te versterken. Het recente rapport van de Franse Commissie voor Artificiële Intelligentie, dat dringend oproept tot aanzienlijke investeringen in AI, benadrukt de urgentie van dergelijke initiatieven. Tot op heden heeft Frankrijk "slechts" € 3 miljard aan overheidsgeld geïnvesteerd in artificiële intelligentie over een periode van acht jaar.

De Commissie wenst een budget van € 5 miljard per jaar gedurende vijf jaar. De belangrijkste maatregelen betreffen de hervorming van overheidsdiensten, de ontwikkeling van een Europese industrie voor halfgeleidercomponenten en grootschalige investeringen in digitale bedrijven. Met de inspanningen van de particuliere sector hoopt de commissie zelfs dat het bedrag voor AI verdrievoudigt, van € 5 miljard naar € 15 miljard per jaar.

Bron: Les Echos - Charlie Perreau 15 feb 2024  en Florian Dèbes, Marina Alcaraz 13 maart 2024.

3 april 2024