U bent hier

Openbare raadpleging over privatiseringsproject in het grootste havencomplex van Brazilië

Het privatiseringsproces van de haven van Santos heeft een belangrijke fase bereikt met de opening van de openbare raadpleging over de aanbesteding die de overheid voor het einde van het jaar wil veilen. Met de aanbesteding wil men de haven de middelen geven om de investeringen te doen die nodig zijn om haar ontwikkeling te stimuleren.

Het project is gebaseerd op een basisscenario met een gemiddelde groei van het totale goederenverkeer met +1,7% in de periode van 35 jaar waarvoor de concessie zal worden verleend. Men verwacht een groei van het goederenverkeer van 149 miljoen ton in 2020 naar 291 miljoen ton in 2060, met een sterke toename van het containervervoer (van 4,1 miljoen TEUs naar 10,3 miljoen TEUs). Het vervoer van droge bulkgoederen zal in diezelfde periode groeien van 67 miljoen ton naar 112 miljoen ton.

De verkoop van de aandelen van de federale overheid in de havenautoriteit van Santos (Santos Port Authority, het voormalige CODESP) en de concessie voor het beheer en de exploitatie van de haven voor een periode van 35 jaar (aan dezelfde koper), zullen worden geveild voor een minimumbedrag van respectievelijk 574 miljoen en 1,38 miljard Braziliaanse reais. Naast de voorziene regelmatige bijdragen zal de concessiehouder zich ook moeten verbinden tot investeringen in de basisinfrastructuur van de haven, die eigendom zal blijven van de federale regering, voor een bedrag van R$ 18,55 miljard gedurende de looptijd van het contract. Het gaat onder meer om de verdieping van het kanaal waaraan de haven is gelegen (van 15 tot 16 meter tegen 2026 en tot 17 meter tegen 2033) en om de storting in drie schijven van R$ 2,99 miljard voor de aanleg van een onderzeese (spoorweg)tunnel tussen de steden Santos en Guarujá, waarvan de aanleg en het beheer tegen eind dit jaar en onafhankelijk van elkaar, zullen worden geveild door de staat São Paulo. Het concessieproject omvat ook een upgrade op korte termijn van het verkeersbeheer (ISPS-CODE, VTMIS) en de toegangswegen over land, alsmede R$ 14,16 miljard voor basisonderhoud, waarvan R$ 11 miljard voor regelmatig baggeren.

Om de onafhankelijkheid van de havenautoriteit te verzekeren, is bepaald dat 60% van het kapitaal in handen moet zijn van economische groepen die geen banden hebben met de havenactiviteiten. De terminalexploitanten, de spoorwegexploitanten en de grote scheepvaartgroepen die in de haven actief zijn, mogen samen maximaal 40% in handen hebben, met een maximale individuele participatie van 15%.

Het tijdens de openbare hoorzitting gepresenteerde chronogram voorziet de publicatie van de veilingdocumenten in november. Veel belanghebbenden vinden deze termijn erg optimistisch gelet op de federale en deelstaatverkiezingen op 2 oktober van dit jaar.

Alle documentatie kan worden geraadpleegd op de website van het Nationaal Agentschap voor Vervoer over de Waterwegen – ANTAQ. De structuur van het project is ook uitvoerig toegelicht tijdens een openbare hoorzitting waarvan een opname beschikbaar is op YouTube: Audiência Pública nº01/2022.

3 maart 2022