U bent hier

Indonesiƫ behoudt ternauwernood het handelsoverschot

Nadat de export in februari kelderde en de import sterk steeg daalde het Indonesische handelsoverschot naar het laagste niveau van de afgelopen maanden, zo blijkt uit de jongste gegevens van Statistics Indonesia (BPS). Het handelsoverschot bedroeg in februari USD 870 miljoen dollar, wat de 46e maand op rij is met een positief saldo. Het was echter het laagste handelsoverschot sinds de USD 430 miljoen van mei 2023, wat al het laagste was in de laatste 37 maanden. Volgens BPS daalde de Indonesische export jaar-op-jaar met 9,45% tot USD 19,31 miljard. De waarde van de belangrijkste exportproducten van het land, zoals ruwe palmolie (CPO), ijzer en staal en steenkool, daalden met respectievelijk 39,6%, 22,1% en 18,7%, vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De daling van de vraag naar ruwe palmolie werd veroorzaakt door het openen van nieuwe handelskanalen voor alternatieve producten, zoals zonnebloemolie, waardoor ook de prijs daalde. Daarnaast hebben China en India nog steeds hoge CPO-voorraden.

De import in februari steeg met 15,84% tot een waarde van USD 18,44 miljard en wordt toegeschreven aan elektrische apparatuur, mechanische apparatuur en kunststoffen. De stijging van de import werd ook veroorzaakt door grote hoeveelheden ingevoerde rijst, die door de regering werden aankocht om de binnenlandse prijzen te stabiliseren.

Verwacht wordt dat de impact van de zwakkere mondiale vraag de komende maanden duidelijker zichtbaar zal zijn in de export, terwijl de import geleidelijk zal blijven stijgen.

Een groeiend tekort op de lopende rekening zou de stabiliteit van de roepia onder druk zetten, vooral in de eerste helft van het jaar.

20 maart 2024