U bent hier

De Spaanse economie groeit met 2,5% in 2023 en presteert veel beter dan het gemiddelde van de eurozone

Het bbp steeg in het laatste kwartaal van het jaar met 0,6% dankzij de voorraadopbouw en de overheidsconsumptie, aldus INE.

De Spaanse economie is bestand gebleken tegen internationale schokken. Te midden van een duidelijke vertraging van de activiteit in Europa groeide het bruto binnenlands product (bbp) in 2023 met 2,5%, volgens de definitieve gegevens van de nationale rekeningen die werden gepubliceerd door het Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE). De opleving is vijf keer hoger dan het gemiddelde voor de eurozone - dat in dezelfde periode nauwelijks 0,5% bereikte - en de hoogste onder de belangrijkste Europese economieën.

Ondanks de verslechtering van de Europese industrie aan het einde van het jaar, slaagde Spanje er zelfs in om zijn groei te versnellen tot een robuuste 0,6% kwartaal-op-kwartaal, tegen 0,4% tussen juli en september. De maand-op-maand vooruitgang heeft het land geconsolideerd als een van de motoren van de groei in de Europese Unie, die daarentegen het hele jaar op de rand van een technische recessie heeft doorgebracht. Bovendien heeft het alle prognoses van begin 2023, waarin de groei op iets meer dan 1% werd geschat, ruimschoots overtroffen.

In tegenstelling tot de rest van het continent, dat zwaar getroffen is door de energie- en industriecrisis als gevolg van de invasie in Oekraïne, heeft Spanje in dit geval het geluk gehad minder afhankelijk te zijn van Russisch gas en een kleinere industriële sector te hebben. De dienstensector daarentegen, die tijdens de pandemie zoveel hoofdpijn heeft veroorzaakt, is dit jaar de grote aanjager geweest.

Dat gold ook voor de consumptie, die aan het einde van het jaar met 2,8% was gestegen ten opzichte van 2022. Op dit gebied droegen huishoudens de meeste brandstof bij aan de motor van de economie. Zowel de detailhandel als de voertuigregistraties deden het goed in de laatste maanden van 2023, net als de toeristische sector, die al lang het recordniveau van voor de pandemie heeft bereikt.

De jaarlijkse groei van het bbp is ook te danken aan de goede prestaties van de arbeidsmarkt, het recordaantal inschrijvingen op de arbeidsmarkt, bijna 21 miljoen, en de groei van de lonen, volgens INE.

Daarnaast is op te merken dat de financieringscapaciteit van de Spaanse economie ten opzichte van de rest van de wereld in 2023 51 miljard euro heeft bereikt, het historische maximum, zodat "de groei niet langer afhankelijk is van buitenlandse financiering". Dit is verenigbaar met de vermindering van het overheidstekort, dat het jaar afsloot op 3,7% van het bbp, waarmee alle prognoses werden overtroffen. Als dit door Eurostat wordt bevestigd, zou dit zelfs twee tienden van een procentpunt minder zijn dan de begrotingsonevenwichtigheid die aanvankelijk aan Brussel werd meegedeeld (3,9% van het bbp).

De onafgemaakte zaken zijn in ieder geval de investeringen. Deze zijn in het laatste kwartaal met 2% gedaald, vooral in de bouw en de kapitaalgoederensector. Over het geheel genomen is het land nog steeds niet in staat om het niveau van voor de gezondheidscrisis te herstellen. In 2019 bedroegen de bruto investeringen in vaste activa in Spanje - de manier waarop investeringen worden gemeten - meer dan 255 miljard euro, volgens gegevens van Eurostat. In 2023 lag het cijfer er nog steeds bijna 4% onder. De export van goederen valt ook terug na een vrijwel ononderbroken groei sinds het einde van de gezondheidscrisis.

Bronnen:

3 april 2024