U bent hier

CORONAVIRUS - De toestand in Japan

1. Algemene toestand

Na China was Japan één van de eerste landen waar het coronavirus COVID-19 werd waargenomen eind januari 2020.  Het land is ondertussen aan zijn achtste besmettingsgolf toe. Begin 2023 vertoonde deze volgende kenmerken:

  • De achtste golf bereikte met 246.634 dagelijkse besmettingen haar piek op 6 januari 2023, wat vergelijkbaar is met het recordcijfer van 260.973 op 19 augustus 2022 tijdens de zevende golf. Op 13 maart 2023 bedroeg het aantal nieuwe covidgevallen nog slechts 3.368 of gemiddeld 2,7 per 100.000 inwoners. Daarmee bereikte de achtste golf een dieptepunt. Sindsdien blijft het aantal besmettingen hangen op een relatief laag niveau.
  • De bezettingsgraad van de hospitaalbedden voor covidpatiënten bereikte een piek van 60,1% in de week van 11 januari 2023. In de week van 19 april bedroeg dit cijfer 6,7%.
  • Het aantal zwaar zieke patiënten bereikte op 12 januari 2023 met 697 zijn piek. Daarna daalde het geleidelijk tot 111 op 13 maart, waarna het op een laag niveau stabiliseerde. Daardoor bleef het piekcijfer van de achtste golf ver beneden het recordcijfer van 2.221 op 21 oktober 2021.
  • De achtste golf resulteerde in een record aantal overlijdens als gevolg van covid : 503 op 14 januari 2023 tegenover een piek van 347 overlijdens op 2 september 2022 tijdens de 7de besmettingsgolf. Op 30 april was dit cijfer gedaald tot 14.

Voor de meest recente cijfers, zie de website van het Japanse Ministerie van Volksgezondheid (MHLW) : https://covid19.mhlw.go.jp/en.

2. Voorzorgsmaatregelen

Het staat de Japanse bevolking vrij om al dan niet een masker te dragen. De Japanse regering raadt aan om een mondmasker te gebruiken op drukke openbare plaatsen, tijdens de spitsuren op het openbaar vervoer, bij bezoek aan medische instellingen of in het bijzijn van personen met een verhoogd risico op zware medische aandoeningen door het covid-virus. Een groot deel van de Japanse bevolking volgt deze raadgevingen scrupuleus op. Het staat bedrijven vrij om een mondmasker te verplichten tijdens het werk of tijdens vergaderingen in hun kantoren.

3. Exitstrategie

Op 17 februari 2021 begon de Japanse overheid met een vaccinatiecampagne. Op 27 april 2023 hadden 104,7 miljoen Japanse ingezetenen minstens een eerste vaccinatie ontvangen, wat neerkomt op 81,1% van de totale bevolking. Daarvan hadden 103,4 miljoen, of 80,2% van de totale bevolking, ook een tweede inenting gekregen, 86,5 miljoen of 68,7% een derde, 58,5 miljoen of 46,4% een vierde en 30,6 miljoen of 24,3% zelfs een vijfde vaccinatie.

4. Economie

a. Economische impact

Sinds 29 april 2023 gelden geen covid-restricties meer bij aankomst in Japan. Reizen naar Japan kan daardoor opnieuw zoals voor het uitbreken van de covid-pandemie.

Voor meer info, zie deze websites: 

Reizen vanuit Japan naar België is mogelijk zonder beperkingen en voorwaarden. Voor meer info, zie de website van de Belgische ambassade in Japan: https://japan.diplomatie.belgium.be/en/visa-belgium of de relevante website van de federale overheid : https://dofi.ibz.be/nl/themes/entry/covid-19-sanitaire-voorwaarden

De luchtverbindingen met Japan zijn aanzienlijk verminderd. Een belangrijk aantal vluchten vanuit Europa naar Japan zijn geschrapt als gevolg van het Russisch-Oekraïense conflict. Europese vliegtuigmaatschappijen zijn niet toegelaten in het Russische luchtruim of vermijden vluchten over Rusland. De Japanse luchtvaartmaatschappijen hebben hun aantal vluchten tussen Japan en Europa sterk verminderd. All Nippon Airways (ANA) voorziet sinds 11 maart 2023 opnieuw iedere week een woensdag- en zaterdagvlucht : www.ana.co.jp/en/jp/topics/coronavirus-travel-information/flight-information/international/#5 en www.ana.co.jp/en/jp/guide/plan/airinfo/int-routeinfo/?tabitem=asw-tab__item-box-2

ANA Cargo voorziet eveneens rechtstreekse vrachtvluchten tussen Tokio en Brussel op woensdag en zaterdag. Voor meer info, zie de website van ANA Cargo : www.anacargo.jp/en/news en www.anacargo.jp/en/news/operation_plan_of_may_2023_as_of_24apr.html

b. Handelsbelemmeringen

Botst u buiten de EU op handelsbelemmeringen of andere problemen op het vlak van markttoegang? Laat het ons weten via handelsbelemmering@fitagency.be. Wij analyseren uw aangifte en maken die via de geijkte kanalen over aan de bevoegde instanties.

c. Relancemaatregelen

Het Japanse Ministerie van Economie, Handel en Industry (METI) beschikt over een uitgebreid pakket maatregelen om bedrijven te ondersteunen die zwaar getroffen zijn door de COVID-pandemie. De voornaamste zijn :

Voor bijkomende informatie, zie de METI website.

d. Economische vooruitzichten

In 2020 kromp de Japanse economie met -4,5%, gevolgd door een heropleving met 1,6% in 2021. Het IMF schat de reële groei in 2022 op 1,1% en voorspelt voor 2023 een groeicijfer van 1,3%. Voor meer informatie: www.imf.org/external/country/JPN/index.htm

e. Opportuniteiten op korte termijn

Japanse zakenlui hebben hun normale activiteiten hernomen, hoewel thuiswerk en online meetings sinds de covid-pandemie sterk zijn toegenomen. Deelnemen aan handelsbeurzen in Japan en prospectiereizen naar Japan zijn perfect mogelijk. Het Tokyo-kantoor van Flanders Investment & Trade staat ter beschikking van de Vlaamse bedrijven om contacten in Japan aan de brengen en (online) meetings tot stand te brengen. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via tokyo@fitagency.com.

f. Opportuniteiten op lange termijn

Japan is de derde economie in de wereld, na de Verenigde Staten en China. Het is bovendien een land dat technologisch sterk ontwikkeld is. Hoewel de ontwikkeling van de Japanse markt geduld en aanpassingsvermogen vereist, zijn er tal van sectoren waar Vlaamse bedrijven een kans maken. Voor een overzicht kan u terecht op een speciale webpagina van FIT over dit thema: www.flandersinvestmentandtrade.com/export/landen/japan/kansrijke-sectoren.

5. Nuttige links

6. Dossier Coronavirus

Het coronavirus heeft een wereldwijde impact, niet alleen op de gezondheid maar ook op de economie. Ook uw export kan hiervan gevolgen of zelfs hinder ondervinden.

FIT monitort de risico's dagelijks en ons buitenlands netwerk informeert u over alle implicaties voor Vlaamse exporteurs op hun internationale activiteiten.

In het dossier Coronavirus vindt u een aantal nuttige tips, adviezen en inzichten in de economische impact van de verspreiding van het virus op internationaal ondernemen.

Met vragen over internationaal ondernemen in tijden van Corona, kan u terecht bij exportadvies-corona@fitagency.be.

3 mei 2023