U bent hier

Britse grenscontroleposten rekenen extra kosten voor de check van SPS-goederen

Op dinsdag 30 april 2024 start het VK – in het kader van het Border Target Operating Model – met extra grenscontroles op specifieke goederen die het Kanaal oversteken. Naast mogelijk oplopende wachttijden brengen deze checks ook extra kosten met zich mee. Nog niet alle details zijn nu al uitgeklaard door de Britse overheid. Hieronder een overzicht van wat we wél al weten. Lees zeker ook ons concreet stappenplan voor de aankomende controles. 

Wanneer wordt een toeslag aangerekend?

Concreet gaat op 30 april de volgende fase voor sanitaire en fytosanitaire checks in. Het gaat om fysieke, zogeheten SPS-controles op:

  • dierlijke en plantaardige producten van hoog en middelhoog risico,
  • levende dieren, planten, kiemproducten en dierenvoer,
  • laagrisicoproducten van dierlijke oorsprong via een online voorafmelding in het Britse IPAFFS-systeem

Voert u dit soort goederen uit naar het VK, dan moeten ze passeren langs Britse grenscontroleposten, ook wel Border Control Posts of BCP’s genoemd. Die BCP’s rekenen voor de controle een toeslag aan.

Check hier de volledige lijst met BCP’s.
Of bekijk ze op deze interactieve kaart.

Hoeveel bedragen de toeslagen?

 

De toeslag hangt af van langs welke BCP de goederen het Britse grondgebied binnenkomen. Maar de precieze bedragen voor alle controles werden nog niet bekendgemaakt. Niet alle BCP’s worden immers uitgebaat door de Britse overheid. Velen vallen ook onder het beheer van commerciële operatoren, die zelf de prijs van de ‘BCP usage fee’ bepalen. Via haar website liet de Britse overheid weten dat ze de operatoren aanmoedigt om daar zo snel mogelijk duidelijkheid over te scheppen.

Voor de BCP’s die door de Britse overheid worden uitgebaat, zijn de prijzen wél al bekend. De ‘Common User Charges’ hangen af van het soort geïmporteerde goederen die worden gecontroleerd. Per ‘commodity line’ zijn dit de prijzen. Hou er rekening mee dat deze prijzen mogelijk nog aangepast worden voor de deadline van 30 april. De meeste recente cijfers vindt u op deze infopagina van de Britse overheid. 


Goed om te weten: de Britse overheid legde een maximumprijs van £ 145 voor 5 ‘commodity lines’.

Nog meer op til

Naast extra kosten (afhankelijk van de soorten goederen en de BCP waar de controles plaatsvinden), zorgen de SPS-controles mogelijk ook voor oplopende wachttijden. Bovendien zetten ze het belang van de juiste certificaten op scherp. Meer weten over de impact op uw exportbedrijf?

Check dit detailoverzicht.
Lees meer over het Border Target Operating Model.
Of stel ons uw vraag.

10 april 2024