U bent hier

Brits overheid breidt SPS-controles uit op 30 april: export naar VK kan vertraging oplopen

Op dinsdag 30 april 2024 breekt de volgende fase aan in de stapsgewijze invoering van extra Britse douanecontroles in het kader van het Border Target Operating Model. Exporteert u bepaalde goederen – zoals dierlijke en plantaardige producten van hoog én middelhoog risico – naar het VK? Dan brengt u het best uw planning, levertermijn en totale transportkosten opnieuw in kaart.

Concreet starten de Britten op 30 april met extra fysieke grenscontroles op specifieke goederen die het Kanaal oversteken. Het gaat om sanitaire en fytosanitaire checks – de zogeheten SPS-controles – in de Border Control Posts of BCP’s. Lees zeker ook ons artikel over de kosten per controle.

De Britse SPS-controles in 3 FAQ’s

Wat staat er te gebeuren?     

Vanaf 30 april zal de Britse douane extra SPS-controles uitvoeren op:

  • dierlijke en plantaardige producten van hoog en middelhoog risico,
  • levende dieren, planten en kiemproducten en dierenvoer,
  • laagrisicoproducten van dierlijke oorsprong via een online voorafmelding in het Britse IPAFFS-systeem.

To-do: check de risicocategorie van uw producten via dit Britse overzicht

Hoe verlopen de controles?   

Naast een fysieke goederencontrole gaat de Britse douane ook na:

  • of de juiste documentatie aanwezig is – voor de meeste eerder vermelde producten moet u een gezondheids- of fytosanitair certificaat aanvragen via BeCert.
  • of de prenotificatie in orde is – u moet de Britse autoriteiten vooraf inlichten over de komst van risicogoederen; dat kan online via IPAFFS. 

Waar vinden de controles plaats?

De grenscontroleposten (BCP’s) bevinden zich in verschillende Britse (lucht)havens en specialiseren zich in de controle van dieren, dierlijke of plantaardige producten.

To-do: check de volledige lijst BCP’s of bekijk ze op deze interactieve kaart. 

Het zekere voor het onzekere nemen

De kans is reëel dat de SPS-controles voor langere wachttijden aan de Brits-Europese grensovergang zullen zorgen. Als exporteur doet u er dus goed aan om nu al extra tijd in te calculeren als u verzendingen naar het VK plant én er proactief over te communiceren met uw Britse klanten.

Ook het overwegen waard: bekijk samen met uw Britse klanten of er een stock kan worden aangelegd om de beginperiode van de controles te overbruggen.

Vlot door de extra controles in 6 stappen

Stap 1

Alles begint bij het juiste certificaat voor de verzending naar het VK. Ga na of er een fytosanitair of gezondheidscertificaat nodig is en vraag het vooraf aan bij het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). De aanvraag gebeurt digitaal via het BeCert-platform.

Stap 2

De verantwoordelijke importeur voorziet een Common Health Entry Document (CHED)-prenotificatie voor de SPS-goederen via het online IPAFFS-platform. Hierin wordt een Brits ‘entry point’ voor de goederen aangegeven.

Stap 3

Bij het vervullen van de Britse douaneformaliteiten met de Customs Declaration Service (CDS), voegt de verantwoordelijke partij het verkregen CHED-referentienummer toe. Hou IPAFFS én CDS in de gaten voor meldingen over uw exportbeweging en eventuele controles.

Stap 4

Nadien moet de transporteur een Good Movement Reference (GMR)-nummer verkrijgen in GVMS (Goods Vehicle Movement Service). Dat nummer vervat alle eerder vermelde informatie. Zo kan de transporteur via dit ene referentienummer steeds alle opgevraagde gegevens delen.

Stap 5

De transporteur zal het GMR-nummer moeten delen bij de grensovergang tussen de EU en het VK (ferry, spoorweg …). Via het GMR-nummer gaat de transporteur vervolgens na of de vracht is opgeroepen voor een fysieke inspectie in een grenscontrolepost.

Stap 6

Is de vracht effectief geselecteerd is voor een fysieke inspectie, dan dient de transporteur zich te melden aan de aangewezen grenscontrolepost (Border Control Point of BCP).

Topje van de ijsberg

Naast mogelijk oplopende wachttijden brengen de SPS-controles ook extra kosten met zich mee afhankelijk van de soorten goederen en de BCP waar de controles plaatsvinden. Ook zetten ze het belang van de juiste certificaten op scherp. Meer weten over de impact op uw exportbedrijf?

Check dit detailoverzicht.
Lees meer over het Border Target Operating Model.
Of stel ons uw vraag.

10 april 2024