Het bier bij de buren is altijd koeler: 5 Vlaamse troeven voor Nederlandse bedrijven met ambitie

Om het op z’n Vlaams te zeggen: zakendoen in Vlaanderen is geen klein bier. Integendeel! Als ’s werelds meest geglobaliseerde economie heeft de regio zoveel te bieden. Van een onlesbare dorst naar kennis en innovatie over een smaakmakende mix van talent en ondersteuning tot een sterk ontwikkeld exportlandschap. Kansen om te groeien zijn hier dagelijkse kost. Geen wonder dat meer dan 900 Nederlandse bedrijven al een activiteit in Vlaanderen hebben opgericht. Plukt u binnenkort ook de vruchten van deze troeven?

Meer weten over deze Vlaamse troeven?

 • Expertise van internationale allure
 • Medewerkers om u tegen te zeggen
 • Broeikas voor succesvolle bedrijven
 • Een R&D-vriendelijk klimaat
 • Exportdraaischijf van jewelste

Laat uw gegevens na en ontvang een gratis bierglas!

1. Expertise van internationale allure op zakformaat

Vlaanderen moet het niet van zijn omvang hebben om hoge ogen te gooien. Wat onze regio wél op de kaart zet, zijn uitgebreide kennis en kunde in specifieke sectoren en nichedomeinen. Zo kan Vlaanderen bogen op deze sterkhouders:

 • food;
 • life sciences & health;
 • sustainable resources, chemistry & materials;
 • smart logistics;
 • solution-driven engineering & technology.

De uiterst toegankelijke Vlaamse onderzoekscentra – zoals Flanders Make, imec, VIB en VITO – dragen sterk bij tot dit succesverhaal. Samen met de privé- en publieke sector vormen ze een compact en resultaatgericht kennisnetwerk dat topbedrijven en vernieuwende spelers uit alle hoeken van de wereld weet aan te trekken. 

Waarom INEOS miljarden investeert in de Vlaamse chemiesector 

3 miljard euro. Dit monsterbedrag werd door chemiereus INEOS in 2019 vrijgemaakt om in Vlaanderen te investeren. Het summum van de investering – de grootste in de Europese chemiesector in twee decennia – wordt een gloednieuwe ethaangaskraker op de INEOS-site in Antwerpen. “Dit is waar het internationale verhaal van INEOS begon”, aldus John McNally, CEO van INEOS Project ONE. “Toen we hier 21 jaar geleden voor het eerst investeerden, waren het de strategische locatie en de infrastructuur die ons over de streep trokken. De Antwerpse haven heeft de op een na grootste chemiecluster ter wereld, biedt toegang tot de zee en beschikt over een enorm, pan-Europees pijpleidingennetwerk. Kortom, een ideale uitvalbasis voor ons bedrijf. En dat blijft het tot op vandaag.”

INEOS Lillo site

2. Medewerkers om u tegen te zeggen

Tutoyeren en vousvoyeren zullen uw medewerkers in Vlaanderen misschien anders doen dan in Nederland. Maar dat ze letters gegeten hebben, staat vast. De Vlaming staat bekend als een goed opgeleide, vaardige, meertalige en vooral harde werker. The Conference Board rangschikt de Vlaamse talentpoel dan ook als de op drie na productiefste ter wereld!

We zijn voor onze investering wederom bij Vlaanderen uitgekomen vanwege de beschikbaarheid van talentvol personeel. Zij vormen een belangrijk deel van ons succes.

Jos Habets
Director Operations bij Nederlandse truckbouwer DAF Trucks

Jos Habets

3. Broeikas voor succesvolle bedrijven

In Vlaanderen kan u rekenen op ondersteuning van talrijke innovatieclusters waarin bedrijven, overheden, universiteiten en onderzoekscentra samen ondernemen en innoveren op het scherpst van de snede. Maar daar blijft het niet bij. De regio telt ook tal van incubatoren en acceleratoren die start-ups en scale-ups in de watten leggen, zodat ze naar hartenlust kunnen innoveren én zakelijke kansen verzilveren.

BlueChem, incubator voor duurzame chemie maakt furore
 

Midden in de eerste golf van de coronapandemie opende BlueChem de deuren. Maar dat hield Vlaanderens eerste incubator voor duurzame chemie niet tegen om in een mum van tijd uit te groeien tot een groot succes. In amper enkele maanden waren bijna alle beschikbare plaatsen ingenomen door innovatieve start-ups zoals Arpadis, Calidris Bio, Creaflow, IBEVE, InOpSys, Peace of Meat en Triple Helix. Een inspirerend verhaal dat ongetwijfeld wordt vervolgd!

BlueChem, incubator voor duurzame chemie

4. Een R&D-vriendelijk ondernemingsklimaat

In Vlaanderen staan R&D en innovatie bovenaan de prioriteitenlijst. En dat vertaalt zich in stevige bedrijfsinvesteringen. Zo werd er in 2018 maar liefst 7,9 miljard euro aan R&D gespendeerd, wat volgens Eurostat neerkomt op 2,92% van het bbp in Vlaanderen tegenover 2,14% in Nederland. Daarmee behoort Vlaanderen tot de Europese top 5, samen met innovatieve hoogvliegers als Duitsland, Zweden en Denemarken. Ter vergelijking: het Europese gemiddelde strandt op 2,03%.

Om deze innovatieve inspanningen een duwtje in de rug te geven, biedt Vlaanderen ook heel wat ondersteuning. Denk aan de subsidies voor onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (VLAIO). Verder krijgt u toegang tot interessante belastingvoordelen, waaronder:

 • een innovatieaftrek waarbij tot 85% van uw netto-inkomsten uit intellectuele-eigendomsrechten kunnen worden vrijgesteld van vennootschapsbelasting;
 • een vrijstelling van doorstorting van de bedrijfsvoorheffing voor onderzoekers (tot wel 80%);
 • een belastingskrediet voor onderzoek en ontwikkeling, een investeringsaftrek van 13,5% (eenmalig) of 20,5% (gespreid).

Als ‘ambassadeur’ ben ik zeker enthousiast over het Vlaamse ondernemersklimaat. De voorbije 20 jaar hebben ze het hier fantastisch gedaan met de ondersteuning van de biotechsector. Op dat vlak ben ik een groot supporter van Vlaanderen.

Onno van de Stolpe
oprichter en CEO van het Belgisch-Nederlandse biotechbedrijf Galapagos en Manager van het Jaar 2019 (bron: VRT)

5. Exportdraaischijf van jewelste

Dat Vlaanderen volgens de KOF Globalisation Index de meest geglobaliseerde economie ter wereld heeft, vertaalt zich in uitstekende exportcijfers:  

 • Sinds de eeuwwisseling is de Vlaamse export gestaag blijven stijgen. In 2019 bedroeg de totale export 325,1 miljard euro. Dat is 73% meer dan in 2003.
 • Met een exportwaarde van 49.339 euro per capita is Vlaanderen de Europese koploper op het gebied van internationale handel.
 • Het leeuwendeel van de Vlaamse export gaat naar Europese landen – met Duitsland, Nederland, Frankrijk, het VK en Italië als belangrijkste markten. Al staan er in de top 10 ook verre bestemmingen zoals de VS, India en China.

Kort samengevat, wie zijn internationale activiteiten een boost wil geven, moet in Vlaanderen zijn! Onze open, exportgerichte economie vormt een ideale uitvalbasis.

Meer weten over deze Vlaamse troeven?

 • Expertise van internationale allure
 • Medewerkers om u tegen te zeggen
 • Broeikas voor succesvolle bedrijven
 • Een R&D-vriendelijk klimaat
 • Exportdraaischijf van jewelste 

Laat uw gegevens na en ontvang een gratis bierglas!