U bent hier

Wisselkoersrisico’s voor en na de brexit

Laatste update: 20 nov 2018

Door de aanhoudende onzekerheid rond de precieze uitvoering van de brexit krijgt het Britse pond serieuze klappen. En hoewel bescherming tegen wisselkoersrisico’s perfect mogelijk is, zet vandaag slechts een minderheid van de kmo’s die stap. We schetsen de mogelijkheden en de gevallen waarin indekking aangewezen is.

Aangezien het VK nooit deel heeft uitgemaakt van de eurozone, moest u als exporteur in uw kostprijsberekeningen altijd al rekening houden met de wisselkoers van het pond ten opzichte van de euro. Alleen is de munt als gevolg van de brexit-perikelen volatieler geworden.

Onderhandel waar mogelijk contracten in euro’s met uw klanten in het VK. Of probeer in uw contracten een wisselkoersclausule te voorzien, zodat prijsaanpassingen mogelijk zijn. Lukt dat niet, maak dan de afweging of u zich dient te beschermen tegen wisselkoersrisico’s.

Zo dekt u zich in

Gelukkig bestaan er heel wat instrumenten om u tegen een koersval te beschermen. Het courantste is het termijncontract. Deze eenvoudige methode werkt als volgt:

  • Stel dat u uw betaling in ponden over drie maanden binnenkrijgt, dan kan u met uw bank een overeenkomst afsluiten waarbij u een bepaald bedrag aan ponden verkoopt op een specifieke datum aan een welbepaalde koers.
  • De koers in het termijncontract wordt bepaald op basis van de spotkoers en swappunten: het renteverschil tussen het pond en de euro op het moment dat u het termijncontract afsluit.
  • Op de vervaldatum verkoopt u de ponden die u ontvangt aan de termijnkoers die vastgelegd is in het termijncontract, ongeacht de wisselkoers van het pond op dat ogenblik.

Het voordeel: u hoeft niet wakker te liggen van een daling van het pond tussen de datum van indekking en het moment van betaling. De keerzijde van de medaille is wel dat u met een termijncontract ook niet kan profiteren van een eventuele opvering van het pond in die periode.

Indekken of niet: zo hakt u de knoop door

Is indekking tegen wisselkoersrisico’s een must voor exporteurs die handeldrijven met het VK?  Ontdek welke factoren die beslissing beïnvloeden.
 

Ontdek al onze tips

Hoe kan u zich verder nog voorbereiden op de brexit? Ontdek het in onze andere aandachtspunten voor Vlaamse exporteurs:

Publicatie: 'BREXIT - een stand van zaken'

> Download de publicatie

Deze webpagina kwam tot stand in samenwerking met ING.

Meer info over wisselkoersrisico’s vindt u op: