U bent hier

Nieuws

Zowel de economie als de FMCG-sector hebben in Hongarije een paar bewogen jaren achter de rug. Nieuwe maatregelen, een veranderde marktomgeving en voortdurend veranderende reacties van winkeliers... Er was niet veel waaraan we konden wennen in 2022 - behalve de voortdurende veranderingen en de instabiliteit. Dit jaar heeft het Trade Magazine 15 detailhandelaren gerangschikt, meer dan in de voorgaande jaren, omdat steeds meer bedrijven de verkoopomzet bereiken die hen in aanmerking brengt om op de lijst te komen. Nieuwe spelers zoals Kerekes, Napcsillag en Dél-100 hadden ongekende jaren in termen van zakelijk succes.

Recent heeft Polen een aantal nieuwe regelgevingen ingevoerd met als doel de invoer van landbouwproducten uit Oekraïne in Polen te beperken. Hiervoor hebben ze besloten het SENT-systeem uit te breiden. In de praktijk betekent dit dat de betrokken landbouwproducten geregistreerd moeten worden en enkel onder begeleiding van een GPS-systeem de grens kunnen oversteken om via Polen naar derde landen vervoerd te worden. Aangezien er momenteel een tekort aan dergelijke systemen blijkt te zijn, worden er door deze nieuwe verplichtingen grote vertragingen genoteerd.

De vakbeurs Vitafoods Europe 2023 vond dit jaar plaats van 9 tot 11 mei in Genève. Nieuwsgierig naar wat de beurs te bieden had? Lees dan het bijhorende beursverslag.

Van 3 tot 5 november 2023 organiseert het Ministry of food processing industries (MoFPI) van India het “Mega Food event” in Pragati Maidan, New Delhi. Via dit evenement wil het MoFPI bewustzijn verspreiden over de rijkdom van voeding in India, de immense mogelijkheden voor investeringen in de Indiase voedingsindustrie, waaronder landbouw, visserij, zuivel, veeteelt, de rol van gierst in duurzame landbouw en voedselzekerheid.

De Japanse invoer van groenten uit de EU kent de laatste jaren een stevige groei. De Vlaamse industrie speelt daarbij de eerste viool als het gaat om diepvriesgroenten. 

Van 27 t/m 29 juni 2023 wordt in Tel Aviv en Kiryat Shmoneh de Israel Food Sec Summit georganiseerd. Het event is een combinatie van conferentie, workshops en beurs. Deelname biedt de kans om kennis te maken met het Israëlische innovatie-ecosysteem én relaties op te bouwen binnen de sector. 

Bent u een agrovoedingsbedrijf met interesse om zaken te doen in Libanon? Dan zijn de Agri-Food Innovation Days "AFID" misschien interessant om te bezoeken. Het driedaagse evenement vindt jaarlijks plaats in Beiroet en brengt leiders, bedrijven, ondernemers, start-ups, investeerders, onderzoekers en visionairs uit de agrovoedingssector samen onder één dak om Libanese agrovoedingsinnovaties in de sector te promoten, lokale en regionale uitdagingen onder de aandacht te brengen, partnerschappen tussen ecosystemen en bedrijven te bevorderen en potentiële innovaties te initiëren. 

Salimatech ging begin februari door in de Tsjechische beursstad Brno. Dit nieuwe concept van de bekende voedingsbeurs Salima richtte zich uitsluitend tot professionele bezoekers en was daarom een prima plek om te netwerken met vaklui en kennis te nemen van de nieuwste innovaties. Bedrijven die een positie willen uitbouwen of hun huidige aanwezigheid op de Tsjechische markt verder willen versterken, kunnen voordeel halen uit een deelname aan deze belangrijke tweejaarlijkse beurs. 

Interesse om deel te nemen aan een beurs of congres in Mexico? Het kantoor van Flanders Investment & Trade in Mexico-City heeft een overzicht samengesteld van de belangrijkste beurzen en congressen die zullen plaatsvinden in de eerste jaarhelft van 2023. 

De verkoop van de belangrijkste lokale brouwers nam in 2022 opnieuw lichtjes toe. Opvallend is dat vooral premium en superpremium bieren het erg goed (blijven) doen, terwijl ook gearomatiseerde en niet-gearomatiseerde alcoholvrije bieren erop vooruit blijven gaan. Bij de verkoop van bieren uit het midden- en economy segment zien we respectievelijk een stagnatie of een terugval. 

Pagina's