U bent hier

Marktstudies

Overweeg je voedsel- of drankproducten uit te voeren naar de Verenigde Staten? Dit handboek helpt Vlaamse bedrijven op weg met de Amerikaanse wet- en regelgeving voor voedseletikettering. 

Sinds 2002 is China de grootste biermarkt ter wereld. De bierindustrie groeit er snel en is goed voor 12 procent van de wereldwijde verkoop. De export van Belgische bieren speelt uiteraard een belangrijke rol op de enorme Chinese afzetmarkt. De laatste jaren hecht men in China veel belang aan de kwaliteit en aan het ambachtelijk karakter van de bieren. Er liggen dus zeker en vast opportuniteiten voor Vlaamse brouwers op de Chinese markt! Deze marktstudie gaat hier dieper op in en behandelt onder andere marktstrategie, markttoegang en trends op de biermarkt in China. Veel leesplezier!

De levensmiddelendetailhandel doet het goed in Finland en is erg gecentraliseerd, maar de online winkels en discounters winnen steeds meer aan belang. Ook private label krijgt meer aandacht, en hier is de Fin meer geneigd om voor uitheemse producten te kiezen. Er zijn dus zeker mogelijkheden voor Vlaamse producenten op de Finse markt, vooral in de midden- en lagere segmenten.

Volgens Euromonitor is Myanmar één van de "20 markten van de toekomst", die de meeste kansen zullen bieden aan bedrijven die consumptiegoederen leveren. De afgelopen jaren heeft de Myanmarese voeding- en drankensector veel potentieel laten zien, met consumenten die alleen al in 2018 39,69 miljard USD (33,61 miljard euro) uitgaven. Hoewel het basisvoedsel voor de bevolking van Myanmar bestaat uit rijst en curry, zijn de eetgewoonten in de stedelijke centra de laatste jaren geleidelijk aan veranderd van traditioneel voedsel naar buitenlands fastfood en geïmporteerd voedsel.

Welke kansen dit biedt aan Vlaamse voedings- en foodtech bedrijven leest u in deze studie van ons kantoor in Myanmar.

Denemarken is een van de landen waar biologische voeding het grootste marktaandeel heeft. De verkoop van biologische voeding en dranken in de detailhandel steeg in 2020 met 14%. Hoewel de Deense productie van biologische voeding en dranken aanzienlijk is gegroeid, is er toch een behoefte om meer uit het buitenland te importeren.

Ierland heeft haar industriële basis omgevormd tot een efficiënte, moderne economie. De productiesector in Ierland is hierin een van de goed presterende motoren, met clusters van wereldklasse in sectoren zoals biofarmaceutica, elektronica, medische technologie en voedselproductie. Ondanks hoge inflatie en aanzienlijke uitdagingen binnen toeleveringsketens, zijn Ierse bedrijven optimistisch voor verdere groei. Dit rapport geeft een beknopt overzicht van de huidige en toekomstige opportuniteiten in Ierland voor Vlaamse bedrijven met activiteiten in Manufacturing 4.0.

Canada is een belangrijk bierland. Naast de grote lokale brouwerijen is er vooral plaats voor uitvoer van speciaalbieren naar Canada en hierin nemen Belgische bieren een belangrijke plaats in. Ontdek in deze studie hoe de Canadese markt te benaderen!

Polen is een moeilijke markt voor buitenlandse voedings- en drankenproducenten. Het land heeft namelijk zelf een snel groeiende voedingsindustrie en de Poolse consument gaat resoluut voor lokaal gemaakte producten. Toch zijn er binnen een aantal niches kansen voor buitenlandse leveranciers. Dit geldt o.m. voor klaargemaakte gerechten maar ook voor het onderwerp van deze studie: biovoeding. Op zoek naar een goede inleiding tot dit onderwerp? Dan vindt u beslist uw gading in deze studie van ons kantoor in Warschau. 

In Frankrijk zijn enkele wijzigingen doorgevoerd inzake verpakkingen. Niet enkel de symbolen op de verpakkingen zullen moeten worden gewijzigd, ook de manier van aanmelden bij bevoegde eco-organismes wordt goed gereglementeerd.

De Braziliaanse voedselproductie en voedselverwerkende industrie behoren tot de grootste ter wereld. Ondanks alle economische crisissen die het land in het verleden hebben geteisterd en recent de COVID-19-pandemie, laten deze sectoren een continue groei optekenen. Ontdek in deze marktstudie meer omtrent de industrie en maak kennis met de opportuniteiten voor Vlaamse bedrijven. 

Bierconsumptie in Marokko is allesbehalve vanzelfsprekend. Toch is de groei van de Marokkaanse biermarkt, mede door urbanisatie, stijgende koopkracht, westerse invloeden en curiositeit van de consument, onomkeerbaar. Ondanks het talrijk aanbod van bieren uit België, is het opmerkelijk dat we slechts 4,35% van de totale hoeveelheid geïmporteerde bieren in Marokko uitmaken. Zodoende biedt de markt nog veel mogelijkheden voor Belgische brouwers. Cultural distance en een administratieve doolhof zorgen momenteel echter nog voor veel barrières. Deze studie belicht daarom de markt en zijn potentieel alsook de reglementering rond export.

In 2021 bedroeg de totale waarde van alle detailhandelsverkopen van voedingsmiddelen en dranken in Indonesië US$ 72 miljard, een daling van 12% ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van de maatregelen ingevolge de COVID-19-pandemie. De traditionele verkooppunten domineren nog steeds de voedings- en drankensector in de detailhandel, goed voor 76% van het marktaandeel, hoewel ze marktaandeel blijven verliezen aan moderne winkels en e-commerce. Van de moderne winkelkanalen vormen convenience stores het grootste segment en zijn ze het enige winkelkanaal waarvan de omzet groeide tijdens de pandemie, omdat klanten op zoek gingen naar alternatieven voor drukke traditionele markten en supermarkten. Zelfs als de pandemie afneemt, zullen convenience stores naar verwachting blijven groeien in aantal en omzet.

Het voedings- en drankenlandschap in India evolueert constant en vormt een opwindende uitdaging in één van de grootse markten ter wereld. De voedingsmarkt in India is aantrekkelijk voor binnenlandse en internationale merken, maar de regelgeving en de bepalingen inzake voedselveiligheid vormen een uitdaging. Deze markstudie schetst het regelgevend kader, de douanerechten en een aantal praktische punten voor Vlaamse bedrijven die naar India willen exporteren. 

Het comfort van leveringen aan huis, het uitgebreide aanbod dat de klok rond beschikbaar is, … Consumenten shoppen steeds vaker online. Ook in Nederland, in 2021 de 17e grootste markt voor e-commerce ter wereld met een netto-omzet van 20,5 miljard euro voor de online verkoop van fysieke goederen. De totale waarde van de e-commercemarkt voor 2021 inclusief diensten bedroeg 30,6 miljard euro.

Pagina's