U bent hier

Nieuws

Duitsland zag zijn economie vorig jaar krimpen met 0,3 procent, zo blijkt uit de eerste raming van het bruto binnenlands product die het Bundesamt für Statistik bekendmaakte.

Albanië is veel meer dan een toeristische hotspot in wording. Op 21 en 22 september 2023 vindt Future2Tech plaats in de Albanese hoofdstad Tirana. De beurs-annex-conferentie stelt scherp op innovatie, technologie en onderwijs. Het event zet zich in de markt als dé ontmoetingsplaats voor bedrijven die vertrouwd willen worden met de techscene in Albanië en op zoek zijn naar afzet- en samenwerkingsmogelijkheden.

Het Pools Nationaal Centrum voor Onderzoek & Ontwikkeling organiseert samen met Onderzoeks- en Innovatienetwerk van de Europese regio's een mutual learning event rondom de 5 EU-missies op 17 mei. Interessant voor bedrijven die in een triple helix model willen samenwerken met de publieke sector en academische instellingen om de ambitieuze doelstellingen van dit R&D-instrument van de Europese Commissie te realiseren.

In Litouwen is de gezinsconsumptie vorig jaar met 0,5% toegenomen, ondanks een daling van 5,6% in het gemiddelde reële nettoloon. Een bevolkingsgroei van 1,8%, voornamelijk te danken aan immigratie, droeg bij aan deze veerkracht. De inflatie daalde tot 16,6% in maart en wordt verwacht tegen het einde van het jaar 3,3% te bereiken. Snelle loongroei, aangedreven door de sterke onderhandelingsmacht van werknemers en een stijging van 15% in het minimummaandloon, brengt het risico met zich mee van een looninflatiespiraal en schade aan de concurrentiekracht.

In 2022 breidde de Letse economie uit met 2,8%, wat de voorspellingen overtrof, gedreven door de kracht van particuliere consumptie. Hoge inflatie heeft echter een negatieve invloed gehad op de koopkracht. Ondanks dit hebben de detailhandel en dienstensectoren veerkracht getoond, ondersteund door een krappe arbeidsmarkt, mildere winter, sterke overheidssteun en veranderende spaarpatronen. De particuliere consumptie zal naar verwachting worden versterkt door dalende inflatie en het herstel van de huishoudelijke koopkracht.

Vorig jaar was Estland het enige EU-land dat een economische krimp in reële termen doormaakte, maar het kende de sterkste nominale groei in 14 jaar. De verdiepende bbp-krimp zal doorwerken in de eerste helft van 2023, waarbij een verzwakte koopkracht de gezinsconsumptie vermindert en een zwakkere buitenlandse vraag de export beperkt. Het vertrouwen van industriële en bouwbedrijven bleef verslechteren, terwijl het consumentenvertrouwen geleidelijk verbetert en de inflatieverwachtingen van huishoudens afnemen.

De oorlog in Oekraïne woedt nog volop en hoewel de uitkomst onzeker blijft, wil het land nu al volop inzetten in het verstevigen van de economische en commerciële relaties met westerse bedrijven. De heropbouw belooft een gigantisch en complex project te worden en als Oekraïne zijn Europese ambities wil waarmaken zal het een heleboel kennis, expertise en technologie nodig hebben. Het creëren van partnerschappen tussen lokale en westerse bedrijven is een zeer belangrijke eerste stap. De Oekraïense autoriteiten hebben daarom de Nazovni-database ook opengesteld voor westerse ondernemingen die een Oekraïense partner zoeken. 

Op donderdag 6 oktober 2022 organiseert de Ambassade van Ethiopië in samenwerking met de Belgo Ethiopian Business Club een seminarie rond inzichten in het zakendoen met Ethiopië voor Belgische bedrijven in hybride vorm. Het seminarie gaat door op de Ambassade van Ethiopië te Brussel, van 14u00 tot 17u30.

Tsjechië is een belangrijke R&D- en industriespeler in Europa. Op 30 maart 2022 organiseren de Tsjechische ambassade in Brussel en de Czech Nanotechnology Industry Association een seminarie over de Tsjechische nanotechsector in al zijn facetten. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Tsjechische academici en ondernemers. 

De OESO, die elk anderhalf jaar een Economic Survey over alle landen maakt, publiceerde op 20/01/2022 haar meest recente Economic Survey over Zwitserland. Wilt u weten hoe de OESO de sterkte van de Zwitserse economie en de uitdagingen inschat? Lees dan het bijhorende verslag. 

De wereld bekomt momenteel van de COVID-19 pandemie en zijn invloed op de globale economie. Om het herstel van de lidstaten te ondersteunen heeft de Europese Unie het “Next Generation EU”-stimuleringspakket aangenomen. Dit herstelinstrument zal lopen van 2021 tot en met 2026. Het doel is de economieën van de lidstaten duurzamer en veerkrachtiger te maken. De Stichting voor Economisch en Industrieel Onderzoek in Griekenland (IOBE) heeft een online conferentie gehouden over de Griekse NextGenEU-plannen. 

De decarbonisatie van de industrie wordt een van de belangrijkste economische uitdagingen die Polen de komende jaren moet aanpakken. Waterstof is er een hot topic en de verdere ontwikkelingen rondom het thema zullen de economische evolutie sterk beïnvloeden. Interesse om contacten te leggen in Polen? Kijk dan zeker even naar de aankondiging in volgend kort artikel.

Pagina's