U bent hier

Marktstudies

De vraag naar civiele luchtdrones voor professioneel gebruik is volop in ontwikkeling. Het risico om naast een grote potentiële markt te grijpen mobiliseert de publieke en private actoren in Frankrijk. Het land was trouwens een Europese pionier voor de luchtdronemarkt waarvoor reeds in 2012 een reglementair kader werd opgesteld. 

Lees in deze studie waar de opportuniteiten voor onze Vlaamse bedrijven liggen. We geven u marktcijfers en -vooruitzichten, belichten enkele belangrijke Franse spelers en overlopen de belangrijkste sectoren en toepassingsgebieden van civiele drones met een groot groeipotentieel. We belichten tevens beknopt de recent opgestelde Europese wetgeving.

Europa is wereldwijd marktleider in de lucht- en ruimtevaartindustrie en Duitsland speelt hierbij een centrale rol zowel voor civiele als militaire vliegtuigen. Vooral de Duitse civiele luchtvaartindustrie neemt een belangrijke plaats in met ca. 75.000 werknemers. Globaal stijgende bestel- en uitleveringscijfers zorgden in 2017 voor een omzet van maar liefst 29,2 mld. euro (een stijging van 8% t.o.v. 2016).

De staat Florida, gelegen aan de oostkust van de Verenigde Staten, is eerder bekend als een zonovergoten vakantiebestemming. Maar op vlak van economie en technologie maakt de staat een sterke opmars. In deze marktstudie, opgesteld door het kantoor van Flanders Investment & Trade in San Francisco, vindt u meer informatie over de belangrijkste technologieclusters in de regio’s St-Petersburg – Orlando en Orlando – Miami in Florida.

Op gezette tijden publiceert het Agentschap voor Buitenlandse Handel sectorstudies, waarin de specifieke kenmerken en troeven van een spraakmakende Belgische economische tak onder de aandacht worden gebracht.

De dronesmarkt in Duitsland is in volle ontwikkeling. Verwacht wordt dat er binnenkort 1 à 1,2 miljoen drones zullen zijn. Sedert april 2017 is er een nieuwe wetging van kracht, die het gebruik ervan in goede banen moet leiden. Meer weten over de dronesmarkt en de ontwikkelingen en mogelijkheden in Duitsland? Lees de studie die ons kantoor in Berlijn opstelde.

De luchtvaart is voor een groot land als Rusland van enorm belang. Ze verbindt de verafgelegen regio’s met mekaar en draagt op die manier bij tot de economische integratie van het land. Maar de aviatie in Rusland is sterk verouderd. Daarom heeft de Russische overheid eind 2016 een nieuw ontwikkelingsplan voor de luchtvaartindustrie opgesteld met een Strategie, gaande tot 2030.

In een Boeing 787 alleen al zitten 2,3 miljoen onderdelen en in een Boeing 767 zelfs 3,1 miljoen. Zowel het passagiersverkeer als het vrachtverkeer zullen de komende jaren blijven toenemen, met meer dan 4% per jaar. De huidige vloot zal niet voldoende zijn om het toenemende aantal passagiers te kunnen blijven vervoeren. De luchtvaartindustrie in de VS heeft dus nog een enorm groeipotentieel. U leest er meer over in deze studie.

Frankrijk is de tweede grootste exporteur van vliegtuigen met 22% van de wereldmarkt, na de VS (35%). De orderboeken van de constructeurs zijn gevuld voor de komende tien jaar. Toch staan de constructeurs èn hun toeleveranciers voor een groot aantal uitdagingen.

In deze studie overlopen we een aantal subsectoren van de Franse lucht- en ruimtevaartindustrie.

Duitsland is de Europese leider op vlak van fotonica en wereldleider in de subsectoren “industrial lasers”, “litography optics” en “(industrial) Image Processing”. De sector is de laatste 10 jaar enorm gegroeid qua omzet. Zowel voor de uitvoer als voor sourcing zijn de andere Europese landen bevoorrechte partners.

Lees de studie als u meer informatie wil over deze sleuteltechnologie.