U bent hier

Nieuws

Spanje heeft een groot potentieel en een al goed uitgebouwde industrie voor fotovoltaïsche energieproductie. De ecologische transitie die de EU met de Green Deal voorstaat, biedt Spanje grote kansen om van de fotovoltaïsche sector een belangrijke economische groeimotor te maken en ook internationaal te scoren met haar knowhow en expertise. 

PKN ORLEN, een Poolse toonaangevende speler op de brandstoffen- en energiemarkt, is van plan om windmolenparken op de Oostzee te bouwen met een deelname van lokale bedrijven, die zowel optreden als fabrikanten van geselecteerde onderdelen als onderaannemers van ervaren buitenlandse bedrijven. Het online-evenement vindt plaats op 9 december 2020 en start om 10.00 uur. Interesse? Registreer u hier. De meeting wordt gehouden in het Engels en het Pools.

Dit project kan interessant zijn voor Vlaamse bedrijven actief in de windmolensector.

In Polen bedroeg de geïnstalleerde capaciteit van de fotovoltaïsche installaties op 1 oktober 2020 2.682,7 MW. Dit betekent een stijging van 166,3% op jaarbasis en met 6,1% per maand. In 2019 was Polen de vijfde fotovoltaïsche markt in de EU wat betreft de toename van de geïnstalleerde capaciteit, met een omzet van bijna 5 miljard PLN (1,2 miljard euro) en een werkgelegenheid van 6.000 arbeidsplaatsen. Poolse bedrijven uit de fotovoltaïsche industrie hebben een samenwerkingsverklaring ondertekend als onderdeel van 'Producers of Photovoltaic Devices Panel - Industrial PV Panel' en willen de productie van fotovoltaïsche apparaten verhogen en ontwikkelen.

Dit alles betekent dat Poolse bedrijven uit deze sector zeer goede vooruitzichten hebben op uitbreiding, maar ook behoefte hebben aan professionele contacten en partners. Vlaanderen heeft het allemaal in handen waardoor dit een opportuniteit is voor een eventuele samenwerking tussen Vlaamse en Poolse bedrijven. 

Nuttig om weten: Flanders Investment & Trade plant een meeting point op de grootste beurs over GreenEnergy in Polen - Poznan op 13-15 oktober 2021 (https://www.greenpower.mtp.pl/en)

Het Łukasiewicz Wood Technology Institute uit Poznań (Polen) is op zoek naar projectpartners in het kader van het Horizon 2020-programma.

Het concept van het project dat zal worden ingediend, gaat over 'Autonoom, vriendelijk voor het milieu en de bewoners, meergezinswoningen gebouwd met behulp van geprefabriceerde houten raamwerktechnologie, met inachtneming van de beginselen van duurzaam bouwen'.

Gezochte partners: KMO's en grote bedrijven, onderzoeksinstituten.

Scope: innovatieve oplossingen en technologieën in de houtbouw: geprefabriceerde houtconstructies, fabrikanten van houten panelen, houtschroeven, afdichtingstapes, passieve ramen, vloeren, fotovoltaïsche systemen, brandbeveiligingsinstallaties.

Het jaar 2020 belooft voor de Verenigde Staten een opmerkelijke vooruitgang op het vlak van offshore windenergie met zich mee te brengen. Gedurende het eerste kwartaal alleen al, behaalde de bouwactiviteit een recordniveau met ongeveer 24.690MW in aanbouw over heel de VS.

Roemenië Eficienta, een nationaal programma dat in de zomer van 2019 werd gelanceerd om de energie-efficiëntie in Roemenië tot 2022 te bevorderen, kondigde nieuwe verplichtingen aan met betrekking tot het opladen van elektrische voertuigen en de automatisering van de temperatuur in gebouwen. Lees verder om op de hoogte te zijn van de belangrijke nieuwigheden van dit programma.

Pagina's