U bent hier

Nieuws

Update 29/5/2020 - Litouwen rapporteert 1.656 besmettingen en 68 overlijdens. 1193 mensen werden genezen verklaard. De Litouwse overheid kondigde een quarantaine regime aan tot 16 juni. Hoewel de zeer beperkte dagelijkse aangroei van nieuwe gevallen erop wijst dat de pandemie in Litouwen onder controle is, blijft er ongerustheid over besmettingen in zieken- en rusthuizen bij medisch en verzorgend personeel. De economische impact zal groot zijn. Swedbank verwacht een negatieve groei in het tweede kwartaal van minstens 10% en voorspelt optimistisch een krimp van 6,5% in 2020. De voorspellingen van de nationale bank van Litouwen gaan in verschillende scenario's uit van een negatieve groei van meer dan 20% tot 3,4%. De Europese Commissie verwacht dan weer een krimp van 7,9%. Volgens een eerste analyse valt de schade voor de Litouwse arbeidsmarkt echter nogal mee (de werkloosheid is voorlopig slechts met 2% gestegen). Op 15 april is fase 1 van de corona-exit strategie ingezet. Op 23 april trad fase 2 in werking, vanaf 30 april werd de 3e fase ingezet: internationaal luchtverkeer wordt na 30/4 opnieuw toegestaan. Het goederenverkeer van en naar Polen, Letland, Rusland en Wit-Rusland kan zonder problemen doorgaan en vanaf 13 mei start Lufthansa met drie vluchten per week van en naar Frankfurt. Vanaf 25 mei herneemt airBaltic vluchten tussen Vilnius en Riga. Op 7 mei werd de 4e fase in gang gezet en op 13 mei werd de 5e fase van de exitstrategie aangekondigd. Litouwen werd gekozen als regionale EU hub om medische producten te stockeren die 4 tot 6 buurlanden kunnen beleveren in geval van een nieuwe golf van het COVID-19 virus. De Baltische staten openden hun grenzen onderling: Litouwse, Letse en Estse burgers kunnen zich opnieuw verplaatsen zonder beperkingen. Vanaf juni laat Litouwen vluchten toe uit landen van de Europese Economische Ruimte op voorwaarde dat er minder dan 25 gevallen van covid-19 per 100 000 inwoners werden vastgesteld in de laatste 2 weken. De zelf-quarantaine is dan niet van toepassing.

UPDATE 26/5/2020 - Estland telt 1.834 besmettingen met het coronavirus. Er werden 65 overlijdens vastgesteld, 36 patiënten worden behandeld in de ziekenhuizen. De zeer lage aangroei van besmettingen lijkt erop te wijzen dat de crisis onder controle is. De Estse overheidscommissie voor noodgevallen en de gezondheidsraad staan in voor de coördinatie van het crisismanagement. De noodtoestand in het land liep tot 17 mei. De Estse nationale bank verwacht voor 2020 een krimp van 6 à 14% van de economie. Ondertussen keurde het parlement een graduele exitstrategie goed met een gefaseerde heropening van het openbare leven. Sinds 15 mei zijn de grenzen van de Baltische staten opnieuw open: Litouwse, Letse en Estse burgers kunnen zich dan opnieuw verplaatsen zonder beperkingen. De Finse regering op haar beurt besliste om arbeidsmigratie uit Estland weer toe te laten vanaf 14 mei.

https://www.flandersinvestmentandtrade.com/export/handelsvoorstel/aanbesteding-elering-estse-transmissiesysteembeheerder-ontwikkeling-commercieelDe Estse transmissiesysteembeheerder (TSO) lanceert een reeks aanbestedingen voor de renovatie van drie bovengrondse lijnen van 300 kilovolt en de bouw van de synchrone condensors die nodig zijn om aan te sluiten op het Europese continentaal elektriciteitsnet.

De Finse overheid neemt verschillende maatregelen om de verspreiding het coronavirus COVID-19 tegen te gaan en de economische impact ervan te verminderen. Op 16 maart heeft de regering de noodtoestand uitgeroepen, die tot 13 mei geldt. Veel mensen werken wel verder, maar van thuis uit. Ook winkels en andere zaken zijn hoofdzakelijk open. Het goederenvervoer blijft aan de gang, maar naar Finland reizen mag alleen voor dringende redenen.

De groei van de invoer zorgde ook voor een stijging van het zichtbaar verbruik van machines en kapitaalgoederen met 15% en 3,1% respectievelijk. Dit resultaat is dus grotendeels gerealiseerd door invoer van buitenlandse goederen in plaats van de productie door de binnenlandse industrie. Deze invoer stuurt ook de vernieuwing van de industriële uitrusting aan.

BIAT, het Innovation and High Technology Lab, is het belangrijkste evenement in het Southern Export Plan 2 en heeft tot doel technologische en financiële partnerschappen te ontwikkelen tussen de meest innovatieve bedrijven in Zuid-Italië en internationale operatoren. ITA - Italian Trade Agency nodigt Vlaamse bedrijven uit om deel te nemen aan de missie naar BIAT 2020, (2-3 april 2020) in Palermo. De missie, inclusief aankomst en vertrek van/naar Palermo is gepland van 1 tot 4 april. BIAT 2020 bestaat uit b2b-meetings met toonaangevende bedrijven uit Zuid-Italië, geïnteresseerd in technologische en financiële partnerschappen met internationale operatoren. Voor geselecteerde internationale operatoren is deelname aan de missie gratis (registreren uiterlijk 10 maart).

Op 11 februari ging in de Milanese Politecnico een seminarie door met als doel de markt van professionele drones en de legislatuur hierrond toe te lichten. Focus werd gelegd op de gewijzigde EU-wetgeving en de strategische opportuniteit voor Italië op het gebied van innovatie, maar er werd ook gewaarschuwd voor de beperkingen inzake wetgeving, veiligheid en databescherming.  

'Linux Format' en 'Industrial Systems of Streaming Data Processing' (laboratorium van de Polytechnische Universiteit van Sint-Petersburg) gaan in het tweede kwartaal van 2020 starten met de productie van neuroconstructors voor kinderrobotclubs. 

De markt van de robotica is booming in Sint-Petersburg. Er komen steeds meer innovatieve ideeën die gebruikt kunnen worden voor educatieve projecten en doeleinden.

De Braziliaanse overheid heeft opnieuw producten toegevoegd aan de lijst die vallen onder het Ex Tarifario mechanisme. Enkel producten voor welke geen nationaal equivalent op de markt is, komen in aanmerking voor een tijdelijke opheffing of verlaging van het invoertarief.
 

Marca, de jaarlijkse private label beurs en conferentie in Bologna blijft stevig groeien. Dit jaar tekenden maar liefst 900 bedrijven present.

De Griekse economie blijft groeien, waardoor een aantal grote projecten worden gedeblokkeerd. Een van deze projecten is Hellinikon, de voormalige luchthaven van Athene, die volledig zal omgebouwd worden tot een 'smart city'.

Pagina's