U bent hier

Nieuws

In het nieuwsbericht vindt u informatie over de algemene toestand, de genomen voorzorgsmaatregelen, de economische steunmaatregelen en de exitstrategie van de overheid. Per 11 maart 2022 werden de meeste gezondheidsmaatregelen in verband met COVID-19 in Luxemburg ingetrokken. Als gevolg hiervan zijn de horeca, de cultuursector, de sport, het onderwijs en de handel niet langer meer onderworpen aan specifieke regels. Ook in het openbaar vervoer moet er geen mondmasker meer gedragen worden. Enkel in ziekenhuizen en rust- en verzorgingshuizen is het dragen van een mondmasker nog verplicht.

Momenteel zijn er geen reisrestricties meer in Duitsland: sinds 1.06.2022 zijn er enkel nog maatregelen voor virusvariantengebieden (van kracht tot 31.08.2022). De categorieën risicogebied en hoogrisicogebied werden afgeschaft. Op dit ogenblik wordt geen enkel land door het Robert Koch Instituut geclassificeerd als virusvariantengebied. Het Duitse equivalent van het PLF, de digitale Einreiseanmeldung, moet niet meer worden ingevuld. Er zijn geen bewijzen van vaccinatie, genezing of PCR-testen meer nodig om Duitsland binnen te komen en er is geen quarantaineplicht meer na aankomst in Duitsland. De verplichting tot het dragen van een mondmasker kan verschillen van Bundesland tot Bundesland. In de meeste gevallen is een mondmasker nog verplicht op het openbaar vervoer, in ziekenhuizen, zorginstellingen en dokterspraktijken.

Per 1 juli kent de Duitse Verpakkingswetgeving enkele belangrijke wijzigingen. Vanaf deze datum moeten alle bedrijven die in Duitsland verpakkingen op de markt brengen, bij het Duitse verpakkingsregister LUCID, onder de zgn. Zentrale Stelle. ingeschreven zijn. Verder moeten online marktplaatsen en aanbieders van fulfilmentdiensten nagaan of hun klanten voldoen aan de voorschriften inzake verpakkingsregelgeving.  

Vanaf 1 juni 2022 verviel de FFP2-maskerplicht ook in het openbaar vervoer, levensmiddelenwinkels en apotheken, met uitzondering van Wenen waar de FFP2-maskerplicht in het openbaar vervoer en in de apotheken blijft bestaan.

Van 9 tot 10 mei 2022 vond er opnieuw, na 3 jaar, een Belgium@CERN-missie plaats bij CERN in Genève. Wilt u weten wat uw kmo moet doen om in aanmerking te komen om zaken te doen met CERN? Wilt u meer weten over zaken doen met CERN in het algemeen? Lees dan het bijhorende verslag.

De Swiss Biotech Day 2022 vond plaats op 2 en 3 mei 2022 in Bazel, de hub voor Life Sciences en Farma in Zwitserland. Wil u weten wat Swiss Biotech Day 2022 te bieden had? Lees dan het bijhorende verslag.

Het coronavirus COVID-19 trof Noorwegen voor het eerst op 26 februari 2020, sindsdien heeft Noorwegen, net als in de rest van Europa, verschillende besmettingsgolven gekend. Inmiddels heeft Noorwegen de tot nu toe grootste besmettingsgolf (omikronvariant) achter de rug en zijn alle restricties sinds 12 februari 2022 opgeheven. De regering heeft besloten om zich al naargelang de situatie aan te passen. Bijna 74,8% van de bevolking heeft twee dosissen gekregen en 54,2% heeft een boostervaccinatie gekregen.

FIT-Hongkong nodigt u van harte uit om deel te nemen aan een enquête waarbij gepeild wordt naar uw vertrouwen als ondernemer in de Hongkong markt. In deze vragenlijst wordt o.a. gepeild naar uw interesse in het zakendoen met Hongkong, uw perceptie over Hongkong en hoe FIT-Hongkong u kan helpen om er de markt te betreden of uit te breiden. Het beantwoorden van de vragen zal minder dan 10 minuten van uw tijd in beslag nemen.

Bijna alle coronamaatregelen zijn vervallen in Nederland. De verplichting om in en rond het OV mondkapjes te dragen verviel op 23 maart 2022. Er is enkel nog de verplichting om een mondkapje te dragen in het vliegtuig en op het vliegveld na de security. Daar waar het druk is, wordt geadviseerd om een mondkapje te dragen om uzelf en anderen te beschermen. Updates van de actuele situatie kan u vinden op de website van de Rijksoverheid.

Tsjechië is een belangrijke R&D- en industriespeler in Europa. Op 30 maart 2022 organiseren de Tsjechische ambassade in Brussel en de Czech Nanotechnology Industry Association een seminarie over de Tsjechische nanotechsector in al zijn facetten. Een mooie gelegenheid om kennis te maken met Tsjechische academici en ondernemers. 

Hoewel de besmettingscijfers nog redelijk hoog zijn, werden ook in Finland de meeste restricties opgeheven, net zoals in veel andere Europese landen. Er kan vrij gereisd worden van België naar Finland. Publieke evenementen kunnen vrij georganiseerd worden, mits bepaalde hygiënevoorschriften gevolgd worden.

Het aantal coronabesmettingen per dag is momenteel sterk aan het dalen. Op 6 maart waren er 3.992 nieuwe gevallen, midden februari waren er dagenlijks nog ongeveer 11.000 gevallen. Lange tijd bengelde het land aan het staartje van de EU, op vlak van vaccinatie. Vandaag doen ze het, met 68,3% van de bevolking volledig gevaccineerd, al een stuk beter. Toch bengelt Letland nog steeds onderaan de lijst.

Estland heeft sinds januari te maken met haar 4de coronagolf. De piek werd bereikt in de eerste helft van februari, met ongeveer 7.000 gevallen per dag. Sinds begin maart schommelt het aantal coronagevallen tussen de 2.000 en 5.000 per dag. Het dragen van een mondmasker in publieke binnenruimtes en het houden van afstand is verplicht. Ook zijn er regels omtrent de maximale bezetting van evenementen, retail en horeca.

De situatie in Litouwen is momenteel aan het verbeteren. Op 21 februari 2022 waren er 3.550 nieuwe coronagevallen, terwijl dat cijfer begin februari nog rond de 10.000 per dag lag. Het coronabeleid in Litouwen is momenteel niet streng, de belangrijkste regel is het dragen van een mondmasker in publieke binnenruimtes en op het openbaar vervoer. Let wel: Sinds 15 november worden enkel medische maskers geaccepteerd. Reizigers uit de EU, EEA en enkele andere landen (zie nieuwsartikel) moeten niet langer een vaccinatiecertificaat, bewijs van herstel of negatieve PCR-test afleggen om Litouwen binnen te kunnen.

Pagina's