U bent hier

Marktstudies

Het Volga Federal District is een van Ruslands 8 federale districten. Het district verenigt 14 regio's en republieken en heeft Nizjnij Novgorod als administratief centrum. 25% van de Russische industriële productie vindt er haar oorsprong. Deze paper van ons kantoor in Nizjnij Novgorod gaat in op de verschillende ontwikkelingen op het vlak van innovatie en geeft u een overzicht van de sectoren die in de 34 zogenaamde technoparken binnen het district aan bod komen. 

Veel Vlaamse bedrijven ontdekken het potentieel van de Zwitserse markt voor de uitvoer van hun producten en diensten. Wat dat laatste betreft, geldt er bij het uitvoeren van werken in Zwitserland een vrij complexe regelgeving. Deze studie geeft u een overzicht van de reglementering hieromtrent.

Innovatie is een van de motoren die de Zwitserse economie gezond en competitief houdt. Het land creëert hiervoor een breed draagvlak en zet in op ondernemingen, onderwijs- en onderzoeksinstellingen, maar evenzeer op de overheid (zowel federaal, kantonnaal als gemeentelijk). Dergelijke investering legt het land geen windeieren, wat ook blijkt uit rankings over innovatie waar Zwitserland telkens bovenaan de lijst staat.

De afdeling 'Science and Technology' van het Iraanse President's Office heeft een uitgebreide publicatie uitgebracht waarin de prestaties van Iran op verschillende domeinen van wetenschap en technologie worden belicht. De studie biedt een interessant inzicht in tal van domeinen gaande van nanotechnologie, biotechnologie en IT tot milieutechnologie en energie. 

Tweemaal per jaar publiceert het Agentschap voor Buitenlandse Handel een (pan-regionale) sectorstudie, waarin de troeven worden uitgelicht van een spraakmakende Belgische economische tak uit de industrie of uit de dienstensfeer.

Het doel van deze marktstudie is om een antwoord te formuleren op de vraag “Wat zijn de motivatoren en demotivatoren van Vlaamse bedrijven om handel te voeren in Spanje.” Om hierop een antwoord te vormen, werd een grondig onderzoek uitgevoerd op basis van studies, online documenten, artikels en diepte-interviews.

Deze onderzoeksvraag wil Vlaamse bedrijven meer zicht geven op de Spaanse markt. De economische crisis van 2008 heeft heel wat schade berokkend. Het doel is om ervoor te zorgen dat Vlaamse bedrijven aan de hand van deze handleiding voor zichzelf kunnen uitmaken of het voor hen al dan niet voordelig is om handel te voeren in Spanje.

In Italië, waar een moderniseringsproces aan de gang is en de komende jaren groei wordt verwacht in de aquacultuurproductie, bestaat vraag naar specifieke kennis op het gebied van systeeminnovaties, productiesystemen, voeding, fokkerij, vaccins, logistiek en kweektechnieken. Voor Vlaamse spelers zijn er toenemende mogelijkheden voor het exporteren van kennis en van hoogwaardige producten of kweeksystemen. Lees meer hierover in deze studie.

Volgens Asebio droegen de Spaanse biotechbedrijven 8,6% van het BBP in 2015 en genereerden 930.000 banen. Er zijn in Spanje ongeveer 2.981 bedrijven in de biotech-industrie. Catalonië is de regio met het grootste aantal biotechnologische bedrijven, gevolgd door Andalusië en Madrid.

Lees meer over deze industrie in de studie in bijlage.

Deze Engelstalige studie geeft een overzicht van de biotechnologie in Tsjechië, brengt alle belangrijke spelers in kaart en zoemt ook in op BIOCEV, een samenwerkingsproject van zes Tsjechische instituten.

De Litouwse biotech sector boomt met een jaarlijkse groei van 22% tijdens de laatste 5 jaar. Hoog tijd dus om van naderbij te bekijken waar opportuniteiten liggen. Deze marktstudie licht de belangrijkste spelers, O&O instituten net als onderzoeksthema's toe.

Wist u dat de belangrijkste Vlaamse uitvoersector naar Ierland de chemische en farmaceutische sector is? Bent u toeleverancier aan de life sciences sector? Dan kan Ierland voor u een boeiende en uitdagende markt zijn. Er is een nieuwe golf van investeringen in Ierland voor de uitbreiding van bestaande en de bouw van nieuwe productiefaciliteiten binnen deze sector. Dit marktoverzicht schetst een beeld van deze sector en is bedoeld als een handreiking naar geïnteresseerde Vlaamse bedrijven voor eventuele verder marktprospectie.