U bent hier

Webinar ‘The Asian market post Covid-19: what to expect in Indonesia, Thailand, Malaysia and Myanmar’

Hoe proberen Indonesië, Thailand, Maleisië en Myanmar hun economie, in post corona tijd, weer op de rails te zetten en wat kan dit concreet voor u betekenen als Vlaamse exporteur? Met deze derde webinar over de 'Aziatische markt na Covid-19' belichten we opnieuw 4 landen uit de regio: het huidige ondernemingsklimaat, genomen steunmaatregelen, te verwachten verschuivingen op economisch vlak en onze visie over de mogelijke impact op de opportuniteiten voor de Vlaamse bedrijven.

Wat
Seminarie
Doelmarkt
Myanmar, Thailand, Indonesië en Maleisië
Wanneer
Donderdag 3 september 2020
Waar
Online vanuit Indonesië, Thailand, Maleisië, Myanmar
Wie kan deelnemen
Vestigingen van bedrijven en organisaties in het Vlaams Gewest.
Organisatie
Flanders Investment & Trade

Deze webinar gaat door in de vorm van een debat met onze Vlaamse economische vertegenwoordigers: Marc Devriendt uit Jakarta, Peter Christiaen uit Bangkok, Thomas Bernthaler uit Kuala Lumpur en Eaimt Phoo Phoo Aung uit Yangon. Ralph Moreau, Technologie-attaché in Singapore, zal het debat modereren.

Deze sessie in het Engels - via Microsoft Teams - vindt plaats op donderdag 3 september van 10u tot 11u15 Belgische tijd (1 uur paneldebat en 15 minuten Q & A).  Een aantal dagen voor de sessie ontvangt u de weblink. 

Hebt u specifieke vragen rond het thema? Stel ze ons gerust op voorhand en maak gebruik van deze optie bij uw inschrijving; dan nemen we uw vragen graag mee in het debat. Indien te bedrijfsspecifiek zullen we ze nadien rechtstreeks met u opvolgen.

Hoe ziet de situatie eruit?

Indonesië: op basis van wat we nu in juni weten wordt verwacht dat de Indonesische economie dit jaar zal krimpen tussen de 2,8% en 3,9% (OESO en WB), de eerste maal sinds de financiële crisis van 1997. De overheid doet er alles aan om het economisch herstel te stimuleren. Ze versoepelde de afzonderingsmaatregelen, zodat de economische sectoren konden heropstarten. Een gevolg is wel dat het aantal besmette gevallen opnieuw dagelijks stijgt. Ook pompte ze ruim € 45 miljard aan stimuleringspakketten in de economie.

Het grootste risico is dat de pandemie in de tweede helft van het jaar opnieuw opduikt, met de bijbehorende herinvoering van inperkingsmaatregelen.

Ondertussen zal Indonesië met een aantal gevaren worden geconfronteerd bij het streven naar een heropleving van de economie, waaronder toenemende risico-aversie, een zwakker herstel van de arbeidsmarkt met een hogere werkloosheid waardoor de binnenlandse vraag zal verzwakken.

Ondanks de sombere vooruitzichten voor dit jaar, verwacht de OESO dat het Indonesische BBP volgend jaar zal groeien tot 5,2 %. 

Thailand bleef grotendeels gespaard van een grote corona-uitbraak. In totaal werden maar iets meer dan 3.000 gevallen opgetekend (op een bevolking van 70 miljoen mensen). De economische ravage daarentegen is enorm. De Thaise economie was al niet in blakende gezondheid vóór de Covid-19 crisis (in 2019 werd de laagste economische groei in 5 jaar gerealiseerd). Dit jaar hoopte men op 40 miljoen buitenlandse toeristen. Gezien 12% van het BBP uit toerisme voortspruit en 1 op 6 Thais in de toerismesector werkt, is het stilvallen van het internationaal toerisme een regelrechte ramp voor het land. Daarnaast werd ook de export zwaar getroffen. Experten gaan er dan ook van uit dat de Thaise economie dit jaar met 5-6% zal slinken. Daarmee wordt Thailand het zwaarst getroffen land in de regio.

Met een steunpakket ter waarde van ongeveer € 50 miljard hoopt de regering de economische schade en sociale impact te beperken. Om de leegte in het toerisme te vullen, werden ook maatregelen genomen om het binnenlands toerisme aan te zwengelen. De crisis zet het land aan om na te denken over zijn filosofie i.v.m. internationaal toerisme (wil men nog wel massatoerisme?) en manieren te zoeken om de economie minder afhankelijk te maken van toerisme. Voor 2021 zijn de vooruitzichten alvast wat positiever met een voorspelde economische groei van 3%.

In Maleisië is de aanpak van de pandemie vrij succesvol verlopen. Het land registreerde tot nu toe zo’n 9000 Covid-19 gevallen en een 125-tal doden, wat een herstelpercentage vertegenwoordigt van 98%, één van de hoogste scores in de Asean regio. De overheid vaardigde op 18 maart een “Movement Control Order” uit – in lijn met de aanbevelingen van de WHO - die uiteindelijk 7 fases zal beslaan. De laatste fase “Recovery Movement Control Order”, die loopt van 10 juni tot 31 augustus, voorziet dat de meeste sectoren hun activiteiten kunnen heropstarten mits handhaving van strikte “Standard Operating Procedures”.

Maleisië nam proactief een reeks maatregelen om de economie een stimulans te geven, met het “Prihatin Economic Stimulus Package” ter waarde van €50 miljard en gericht op KMOs en het “Penjana” plan bestaande uit 40 initiatieven gericht op de ondersteuning van de koopkracht en consumptie, van de digitalisering van de economie, van de toeristische sector via belastingvoordelen, ed.  

Volgens de Wereldbank zou de Maleisische economie door de crisis dit jaar met 3,1% krimpen maar scherp hernemen in 2021 met een groei van 6,9%.

Myanmar had tot nu toe in totaal 290 bevestigde Covid-19 gevallen en 6 doden. De overheid legt strenge maatregelen op om de epidemische curve af te vlakken en lanceerde een “Covid-19 Economic Relief Plan” (CERP) met 7 concrete doelstellingen om de economische en sociale gevolgen op te vangen. Bovendien is er buitenlandse steun van verschillende internationale organisaties ter waarde van USD 2 miljard.

Ondanks al die inspanningen zal de economische groei volgens de Wereldbank in 2019/2020 een scherpe duik nemen naar 2 à 3% en zullen allerhande investeringsprojecten forse vertraging oplopen. Sectoren zoals toerisme, Cut-Make-Pack bedrijven, FMCG, landbouw en productiesectoren zullen het meest getroffen worden. Volgens een survey van Eurocham uitgevoerd bij een reeks Europese bedrijven in Myanmar, stelt meer dan 60% dat ze matig tot zeer zwaar getroffen zijn door de huidige crisis. Toch verwacht de Wereldbank vanaf 2021 opnieuw een groei tussen de 4 en 6%.

Prijzen

  • Uw deelname is gratis

Nog vragen?

Contacteer Sabine Vincke:
E: sabine.vincke@fitagency.be
T: +32 2 504 87 41