U bent hier

Zakelijke kansen op de Ionische eilanden

Situering van de Ionische eilanden

De Ionische eilanden bevinden zich langs de westkust van het centrale deel van het Griekse vasteland en verder naar het zuiden langs de westkust van de Peloponnesos. Ze maken ook onderdeel van het ontwikkelingsgebied van de Adriatische Zee dat Italië met Griekenland verbindt.

De eilanden combineren een unieke natuurlijke schoonheid met een lange geschiedenis en een mix van verschillende culturen en invloeden. Ze zijn een van de meest populaire bestemmingen die een opgewaardeerd en gediversifieerd toeristisch product aanbieden dat uitstekende hotelaccommodaties, restaurants, duikcentra, watersporten enz omvat.

Toerisme - infrastructuur

De bestaande infrastructuur en lopende projecten zullen de toegankelijkheid tot de eilanden verbeteren: Fraport is al 40 jaar verantwoordelijk voor het onderhouden, exploiteren, beheren, upgraden en ontwikkelen van de regionale luchthavens van Corfu, Kefalonia en Zakynthos.

Projecten met betrekking tot de verbeterings- en upgradeprocedures voor sportinstallaties lopen momenteel via het Public Investment Programme (2.5 miljoen euro), zodat de regio grootschalige sportevenementen kan organiseren.

Het Kassiopi project in Corfu beoogt de realisatie van een kwalitatief hoogstaand hotelcomplex, onder de paraplu van een wereldberoemde internationale hotelketen, met een bouwbudget van meer dan 100 miljoen euro. Het project zal zich richten op duurzame en groene ontwikkeling, met de nadruk op het beschermen, promoten en verbeteren van de natuurlijke hulpbronnen van de regio.

De bouw van een 5-sterren luxehotelcomplex op Zakynthos van meer dan 6 miljoen euro, de ontwikkeling van een jachthaven in Lefkada voor 800 ligplaatsen, verscheidene andere hotels ter waarde van meer dan 70 miljoen euro en een luxecomplex op het eiland Skorpios (naar schatting goed voor € 120 miljoen) zijn nog enkele in de maak zijnde projecten.

Energie

Tegenwoordig is het zeegebied rond de Ionische eilanden het centrum van internationale belangstelling in de energiesector, gezien de strategische ligging, de enorme wind- en zonne-energiebronnen en het bezit van lokale ervaring en expertise. Deze interesse zal de komende jaren naar verwachting groeien en uitbreiden.

De regering bood in 2015 exploratierechten op 20 offshore-blokken in de Ionische Zee en ten zuiden van het eiland Kreta aan voor diepzee-olie- en gasboringen. Het zeegebied is in blokken verdeeld en gedeeltelijk aan bedrijven gegeven om de minerale rijkdom te exploiteren (HHRM).

Voeding & Dranken

Versterking van de duurzaamheid en het concurrentievermogen van de landbouwbedrijven, behoud en verbetering van ecosystemen, verdere ontwikkeling van de organische/bioveeteelt zijn enkele van de opportuniteiten voor buitenlandse bedrijven.

Meer informatie vindt u bij Enterprise Greece.

5 oktober 2020