U bent hier

Zakelijke kansen in de maritieme cluster in de Finse regio Turku

Turku is de oudste stad van Finland en de voormalige hoofdstad van het land. Turku is nog een van de grootste steden van Finland met ongeveer 180.000 inwoners. Turku ligt in de regio Zuidwest-Finland en is de hoofdstad van de provincie West-Finland. Turku is een bekende universiteitsstad.

Waarom de maritieme cluster in Turku?

Turku is de belangrijkste productiecluster van de Finse maritieme industrie. Ongeveer een derde van de bedrijven in de sector bevindt zich in deze economische regio. De regio heeft naast scheepsbouwindustrie ook een sterke knowhow ontwikkeld op het gebied van offshore- en Arctische technologie.

Hieronder enkele cijfers van de cluster in Zuidwest-Finland.
Om een beeld te krijgen van de hele maritieme industrie in Finland, zie: www.finnishmaritimecluster.fi.

  • Omzet van de maritieme cluster in Zuidwest-Finland: 2,9 miljard euro
  • Biedt werk aan ongeveer 7.000 mensen in Zuidwest-Finland
  • Heeft 250 netwerkbedrijven, 20 ontwerpbureaus, 15 rederijen en 5 scheepswerven in Zuidwest-Finland
  • Herbergt ongeveer 40% van de banen in de maritieme industrie in Finland
  • Heeft 12 maritieme opleidingen en/of onderzoeksinstituten, waarvan 6 universiteiten

Waar liggen de kansen voor Belgische bedrijven?

Het motorbedrijf van de cluster is Meyer Turku Oy, waarvan de orderportefeuille zich uitstrekt tot 2024. Het huidige aandeel van onderaannemers is meer dan 80% per cruiseschip. Als u een leverancier van Meyer Turku wilt worden, kan u best een e-mail zenden aan via suppliers@meyerturku.fi. Ze kijken voortdurend uit naar innovaties op allerlei vlakken. Bedrijven denken vaak dat, als ze niet actief zijn in de maritieme cluster, ze niet in aanmerking komen. Maar de hedendaagse cruiseschipindustrie moet gezien worden als grote hotelprojecten op zee.

Rolls-Royce opende een state-of-the-art onderzoeksfaciliteit in Turku om de technologieën te ontwikkelen die Rolls-Royce en zijn partners nodig hebben om vorm te geven aan de toekomst van een steeds meer autonome wereldwijde scheepvaartindustrie.

Andere belangrijke spelers in de maritieme cluster zijn Mobimar, Admares, Wärtsilä, FCR Finland, Aboa Mare, University of Turku, Turku University of Applied Sciences en Åbo Akademi University.

Tegelijkertijd is Turku uitgegroeid tot een centrum voor de wereldwijde ontwikkeling van intelligente, autonome schepen. Het Jaakonmeri-testgebied is het eerste testgebied in de wereld dat openstaat voor bedrijven, onderzoeksinstellingen en andere geïnteresseerde organisaties van over de hele wereld.
Het testgebied beslaat een open wateroppervlakte van ongeveer 125 km². Het wordt gecontroleerd en beheerd door DIMECC (www.dimecc.com/), het innovatieplatform dat de inspanningen coördineert om in 2025 een co-creatie ecosysteem voor autonoom zeevervoer in de Oostzee op te zetten.
Het One Sea-ecosysteem (www.oneseaecosystem.net) groeide vrij snel uit tot ongeveer 80 bedrijven na de oprichting in 2016 door ABB, Cargotec, Ericsson, Finnish Marine Industries, het Finse financieringsagentschap voor innovatie (Tekes), Meyer Turku, Rolls-Royce, Tieto en Wärtsilä.

Voor meer informatie over uw kansen in de maritieme cluster Turku, contacteer Flanders Investment & Trade in Helsinki (helsinki@flanderstrade.com).

Bronnen:

9 oktober 2018