U bent hier

In Xinjiang (China) liggen kansen voor Vlaamse exporteurs

Xinjiang beslaat zo maar even 1/6 van de totale Chinese oppervlakte (is ongeveer 50 keer zo groot als België) maar is met een bevolking van 24 miljoen mensen tegelijkertijd één van de minst bevolkte regio’s van China.

De Xinjiang Autonomous Region ligt in het verre westen van China en dichter bij Teheran en New Delhi dan Beijing. Omwille van de ligging in Centraal-Azië is de bevolking zeer divers. Naast Han Chinezen is er een belangrijke aanwezigheid van Oeigoeren. Ook kleinere bevolkingsgroepen zoals Kazakhen, Mongolen, Russen, Tadjieken,… wonen er.

Het is een strategisch belangrijke regio, maar ook onrustig. Een deel van de Oeigoeren wenst onafhankelijk te worden van China. De regio grenst aan politiek gevoelige landen zoals Pakistan en Afghanistan. China heeft er de touwtjes stevig in handen en probeert de regio te ver-chinezen, terroristische aanslagen door Oeigoeren in de regio zelf (maar ook in de rest van China en zelfs in het buitenland) vinden op regelmatige basis plaats.

Economisch profiel van de Xinjiang Autonomous Region

Xinjiang heeft de grootste energiereserves van het land. Het beschikt over ¼ van de totale olievoorraden, 1/3 van de gasreserves en 40% van de steenkoolreserves. Daarenboven heeft de regio enorme voorraden mineralen.

Op landbouwgebied is het een belangrijke productiebasis van katoen. Dankzij de uitgestrekte graslanden is schapenteelt en bijhorende wolproductie er belangrijk. Het specifieke klimaat maakt de teelt van bepaalde fruitsoorten (druiven, Hami meloenen, appels en peren) interessant.

Landbouw is nog altijd goed voor 17% van het totale BBP maar ook bepaalde industrieën zijn goed ontwikkeld. Het gaat onder andere om de (petro)chemie, metaalindustrie en voedselverwerking.

Dankzij haar ligging is Xinjiang een belangrijke draaischijf in de handel met Centraal-Azië. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat Kazakhstan, Kirgizië en Tajikistan de belangrijkste handelspartners zijn (deze 3 landen zijn goed voor meer dan de helft van de export van Xinjiang).

Binnen het Belt and Road Initiative bekleedt Xinjiang een cruciale rol, het ligt namelijk zeer centraal op de spoorverbinding die China verbindt met Europa. Naast de bestaande spoorverbinding wordt een nieuwe lijn richting Europa aangelegd via Horgos en er zijn ook concrete plannen om Xinjiang met Pakistan te verbinden over de uitlopers van de Himalaya (Pakistan Economic Corridor-project). Dit zal de regio een veel kortere route naar zee geven via havens in Pakistan. Met de opstart van bonded/free trade zones in Urumqi, Alashan, Kashgar en Horgos worden handel, transport, diensten, de financiële en medische sector en farmacie gestimuleerd.

Volgens het lokale Ministry of Commerce bedroeg de bilaterale handel tussen België en Xinjiang:

  • 35 miljoen USD in 2014
  • 45 miljoen USD in 2015
  • 40 miljoen USD in 2016
  • 25 miljoen USD voor de eerste 9 maanden van 2017

Onze belangrijkste exportproducten zijn textielmachines en koper. Vanuit Xinjiang importeren we voornamelijk chemische producten.

Een grote afzetmarkt is Xinjiang niet maar vanuit Vlaanderen zijn er toch opportuniteiten voor:

  • toelevering aan de textielindustrie;
  • toelevering aan de landbouwindustrie;
  • toelevering aan de agro-industrie en de voedselverwerkende nijverheid;
  • toelevering voor infrastructuurprojecten;
  • milieutechnologie, voornamelijk in het kader van windenergie-projecten;
  • machines;
  • tapijten.
1 december 2017