U bent hier

WTO: werelddienstenhandel 30% omlaag in Q2-2020

Tijdens het tweede kwartaal van 2020 is de wereldhandel in diensten een volle 30% ingezakt tegenover Q2-2019. Dat was meteen de sterkste krimp die diensten te incasseren kregen sinds de financiële crisis in 2009, toen de internationale dienstenhandel tijdens het tweede kwartaal “maar” 17% achteruit was gegaan.

Geografisch zakte de dienstenhandel in alle regio’s: Noord-Amerika (-32%), Azië (-29%), Europa (-26%) met ramingen van nóg sterkere dalingen in Latijns-Amerika (-46%), tot zelfs -60 à -65% voor de minst ontwikkelde landen.

Samen goed voor 43% van de mondiale wereldhandel in diensten, kregen de reis- en de transportsectoren de raakste klappen door de COVID-19-beperkingen in heel wat markten:

  • Internationale reizigers spendeerden maar liefst 81% minder dan het jaar ervoor in datzelfde tweede kwartaal.
  • Transport verloor 31%, vooral door de inperkingen van het passagiersverkeer en de ingestorte wereldvraag naar zakenreizen en toerisme. Het teruggelopen vrachtvervoer speelde hierbij duidelijk een minder grote rol.
  • Ook sectoren die nabijheid veronderstellen tussen klant en leverancier, vielen sterk terug: de bouwsector (-25%), architectuur en engineering (-11%), audiovisuele diensten, cultuur en recreatie (-14%).
  • Door stilvallende productie-eenheden in heel wat landen, ging ook het internationale loonmaakwerk achteruit (-22%).
  • Ook de export van O&O-diensten gleed af met de export ervan vanuit de VS 8% lager en die vanuit de EU zelfs 11%.

Financiële diensten kregen het heel wat minder moeilijk (-1%) en computerdiensten al helemaal niet. Van alle dienstentypes was deze sector de snelste groeier tijdens het afgelopen decennium, en ook nu weer de enige waarvan de export vooruitging (+4%) met dank aan de boomende vraag om digitalisering (thuiswerken, videoconferencing en online streamingtoepassingen…).

Net gepubliceerd door de NBB laten de Belgische dienstencijfers voor Q2-2020 het volgende zien:

  • De globale Q2-export ging 6,7% omlaag - de invoer 12,4%, maar wel met enkele ferme uitschieters naar beneden toe: export reizen (-37,7%), transport (-6,8%), cultuur en recreatie (-26,6%, financiële diensten (-18,5%), ...
26 oktober 2020

Bijkomende informatie