U bent hier

World Food 2018 - Moskou

Scope

Tijdens de editie van WorldFood in 2017 waren er 29.859 bezoekers en 1.516 exposanten uit 62 landen. Ruim 3.172 bezoekers kwamen uit het buitenland (uit 90 verschillende landen) maar het overgrote deel van de bezoekers is Russisch. De statistieken voor 2018 zijn nog niet beschikbaar.

WorldFood is al jaren een vaste waarde en ook na de contrasancties blijven de buitenlandse bedrijven (ook uit de EU) naar deze beurs komen als exposant. Zo ook de sectororganisatie VLAM die al verschillende jaren met een groepsstand deelneemt aan Worldfood. Onder de exposanten bevinden zich ook producenten van voedingsmiddelen die onder de sancties vallen. Echter door het contact met de (vroegere) afnemers en klanten te onderhouden, blijven de kanalen open voor wanneer de sancties worden afgeschaft (hoewel dat nog niet voor morgen zal zijn).

Terwijl de Russische exposanten de grootste groep uitmaakten, was er ook een groot aantal exposanten uit onder andere China, Korea, Egypte, Turkije en Italië. De beurs doet nog steeds erg internationaal aan.

Producten

De belangrijkste productgroepen die op de beurs werden getoond, zijn: fruit en groenten, drank, diepvriesvoeding, vis en visproducten, vlees en kip, melk en melkproducten, thee en koffie alsook natuurlijke en organische producten.

Indruk van het beursbezoek

De beurs maakte een vrij levendige indruk hoewel veel standhouders vonden dat de opkomst dit jaar minder was. Dit kan ook te maken hebben met het feit dat een ingangsticket ondertussen 1.000 Roebel kost (13 Euro) waardoor het gewone publiek gedeeltelijk wordt afgeschrikt. Dit was waarschijnlijk ook de bedoeling van de organisatoren maar had wel tot gevolg dat het aantal bezoekers daalde en de beurs een 'legere' indruk gaf. De exposanten die op de stand van Vlam stonden waren redelijk tevreden hoewel de verhuis naar Krokus Expo volgend jaar zorgen baart. Het wisselen van locatie heeft bijvoorbeeld ook de beurs TransRussia parten gespeeld. Het valt dus af te wachten of de editie van 2019 het succes van de vorige jaren (in Expocentr) zal kunnen evenaren.

Over het algemeen is de sector van de retail en de voeding erg concurrentieel en is de aankooppolitiek van de grotere Russische supermarkten ondertussen te vergelijken met die in Duitsland of Frankrijk, dat wil zeggen: streng en volgens strikte regels waarbij het persoonlijk contact (dat vroeger in Rusland erg belangrijk was) niet meer het belangrijkste is (behalve bij kleinere importeurs/distributeurs).

In het kader van de Worldfood vond ook een 'Retail Center' plaats waar voedingsproducenten afspraken kunnen vastleggen met inkopers van de grote supermarktketens. Hoewel dit alles niet gratis is, kan dit event mogelijkheden bieden voor nieuwe aanbieders van voedingsproducten die de Russische retailmarkt willen bewerken.

De studie retailsector in Rusland opgesteld door FIT geeft ook een goed beeld over de mogelijkheden voor Vlaamse producenten van voedingswaren in Rusland en is zeker aan te raden als naslagwerk vooraleer de markt te bewerken.

21 september 2018

Bijkomende informatie