U bent hier

Witte rook: EU en VK bereiken nieuw brexit-akkoord

De onderhandelaars van de EU en het VK hebben vandaag een nieuw brexit-akkoord bereikt. Een positieve ontwikkeling, want een harde brexit blijft koste wat kost te vermijden voor de Vlaamse economie. De deal die nu op tafel ligt, moet wel nog worden goedgekeurd door de Europese Raad en zowel het Britse als Europese parlement.


Transitieperiode vanaf 1 november 2019

Komt die goedkeuring er, dan gaat na 31 oktober 2019 een overgangsperiode van start, die minstens tot 31 december 2020 zal duren. Gedurende die tijd blijven heel wat zaken bij het oude. Zo zullen er nog geen invoerrechten worden ingevoerd en blijft het vrije verkeer van personen en goederen voorlopig behouden.

Nieuw handelsakkoord in de maak

Tijdens die periode zullen de EU en VK bovendien onderhandelen over een nieuw handelsakkoord in een poging om ook na de brexit invoerrechten op goederen zoveel mogelijk te vermijden. Daags na de overgangsperiode zullen bedrijven aan beide kanten van het Kanaal wel rekening moeten houden met douaneformaliteiten en andere niet-tarifaire belemmeringen tussen derde landen.

Ondertussen blijft u welkom bij Flanders Investment & Trade (FIT) voor raad en daad op maat van uw exportbedrijf. Daarvoor houden we samen met onze structurele partners de vinger aan de pols van verdere ontwikkelingen.

Lees meer over Brexit

17 oktober 2019