U bent hier

Wit-Rusland voert een invoerverbod in voor een hele reeks voedingswaren uit de Europese Unie

Wit-Rusland stopt vanaf 1 januari met het importeren van bepaalde voedingsmiddelen uit 'onvriendelijke landen'. Het verbod zal gelden voor een aantal importproducten uit de lidstaten van de Europese Unie, de VS, Canada, Noorwegen, Albanië, IJsland, Noord-Macedonië, het Verenigd Koninkrijk, Montenegro en Zwitserland.

De lijst van gebande goederen omvat varkens, runds- en varkensvlees alsook een aantal bijproducten, gezouten en gepekeld vlees, gedroogd of gerookt vlees, voedselmeel van vlees of vleesbijproducten, melk en zuivelproducten (met enkele uitzonderingen), groenten anders dan bestemd voor zaaidoeleinden, vruchten en noten, runds-, varkens-, schapen-, geiten- en pluimveevet, reuzel en andere dierlijke oliën, worsten en soortgelijke producten, zoetwaren, zout en andere goederen.

Tegelijkertijd zullen er maatregelen worden genomen om de consumentenmarkt in evenwicht te brengen, onder meer door aan de vraag te voldoen met producten van Wit-Russische makelij. Importeurs, producenten en winkelketens zullen worden aangemoedigd om de goederen, die niet in Wit-Rusland zijn gemaakt, te vervangen door invoer uit bevriende landen.

Er werd ook een verordening aangenomen over quota voor de invoer van bepaalde soorten goederen. In bijlage vindt u een - Russischtalige - lijst met de douanecodes van de producten die vanaf 1 januari niet meer mogen worden ingevoerd.

8 december 2021

Bijkomende informatie