U bent hier

Wie zijn de winnaars en de verliezers na zes maanden coronacrisis in Frankrijk?

Het coronavirus is heel onvoorspelbaar, dit valt ook op bij het lezen van de laatste notitie uit het Trendeo-kabinet. Het coronavirus treft Frankrijk namelijk niet over het hele land met dezelfde intensiteit. Terwijl sommige regio’s heel hard getroffen werden, zijn er andere die door de mazen van het net lijken te glippen. Trendeo erkent wel dat het niet in staat is om de impact op tijdelijk werk en enkele van de meest blootgestelde activiteiten zoals horeca, detailhandel, ambachten, … te beoordelen. De studie van Trendeo geeft vooral een idee over de omvang van de schok op de nationale economie en daaruit blijkt dat het banenverlies met meer dan de helft steeg.

De impact van de crisis op de verschillende regio’s

Het banenverlies verschilt ook van regio tot regio. De regio’s Pays de la Loire en Centre-Val de Loire zijn daar een goed voorbeeld van. De regio’s liggen naast elkaar maar toch is er een groot verschil tussen de twee. Pays de la Loire behaalt het tweede beste resultaat (+ 2347 banen) als het aankomt op het creëren van nieuwe banen. Centre-Val de la Loire daarentegen heeft collectief geleden en behaalt de tweede slechtste notering (- 1197 banen). Net zoals deze twee regio’s zijn ook andere regio’s niet op  eenzelfde manier getroffen. Zo is er een duidelijk verschil tussen departementen in de Elzas, Bas-Rhin (+ 1367 banen) en Haut-Rhin (- 362 banen), en ook voor departementen in Auvergne-Rhône-Alpes, Isère (+ 2759 banen) en Rhône (- 383 banen) zijn de resultaten heel verschillend. In het noorden van Frankrijk is er ook een groot verschil in de departementen van Hauts-de-France, Pas-de-Calais (2e beste) en Nord (6e slechtste).

Het verschil in al die regio’s zit vooral in het feit dat in de departementen, waar de cijfers positief zijn, gigantische projecten zijn aangekondigd (bv. Amazon in de Elzas en ACC in Hauts-de-France). Ook de aanwezigheid van bepaalde sectoren kan een positief effect hebben op de regio. Zo is Gironde één van de regio’s die er als betere uitkomt met verschillende sectoren die zorgen voor nieuwe banen, zoals diensten, distributie, gezondheid en verrassend genoeg ook de luchtvaartsector. In het algemeen is de luchtvaartsector, wereldwijd, één van de grootste verliezers maar niet in Gironde. Dit komt voornamelijk door de aanwezigheid van twee bedrijven, Flying Whales en Sabena Technics, die zorgen voor nieuwe banen.

De industrie, de motor van de heropstart?

Industrie kan volgens David Cousquer, de manager van Trendeo, een leidende rol spelen bij het economisch herstel van veel gebieden. “Op Europees niveau lijken de vooruitzichten op een snel herstel beter te zijn in de industrie dan in de dienstverlening. Dit komt doordat de crisis het besef heeft versterkt dat wereldwijde productieketens risico’s met zich meebrengen”. Onder deze omstandigheden kunnen gebieden met een of meer solide industriële sectoren hopen hun situatie te verbeteren. Dit is het geval in bijvoorbeeld het voormalige Rhône-Alpes, dat goed gepositioneerd is op het gebied van mechanica, tussenproducten, micro-elektronica, chemicaliën en farmaceutische producten, of Hauts-de-France, met de auto-industrie. Maar we moeten opletten voor te vroege en te hoge verwachtingen. Het verloop van de pandemie blijft heel onzeker. De winnaars van vandaag hebben geen garantie dat ze morgen nog steeds bij de winnaars zullen behoren. 

(Bron: https://www.lejournaldesentreprises.com/france/article/qui-sont-les-gagn...
 

12 oktober 2020