U bent hier

Wie is wie in de Spaanse energiesector?

Sinds een decennium is de Spaanse energiemarkt sterk onderhevig aan bedrijfsbewegingen. Grote investeringsfondsen en internationale energiegiganten hebben de meest relevante Spaanse energiebedrijven overgenomen.

Uit een analyse van de belangrijkste operaties van de laatste jaren blijkt dat buitenlandse groepen meer dan 100 miljard euro in Spaanse energiebedrijven hebben geïnvesteerd. Van dit bedrag is ongeveer 66 miljard euro bestemd voor beursgenoteerde ondernemingen of andere topondernemingen. Nog eens 37 miljard euro werd geïnvesteerd in projecten, vooral in hernieuwbare energiebronnen.

Spanje heeft ondertussen de grote global investeerders mogen verwelkomen. Grote Amerikaanse, Europese en Aziatische investeringsfondsen, zoals Blackrock, Norges, Qatar Investment, CVC, maar ook grote energiebedrijven zelf zijn actief geworden in Spanje. Het meest in het oog springende geval is dat van Enel met Endesa. De Portugese groep EDP is de vierde grootste elektriciteitsmaatschappij in Spanje. Het proces waarbij Spaanse energiebedrijven in buitenlandse handen zijn terecht gekomen is met groei van de hernieuwbare energie nog versneld. Fondsen, financiële instellingen en buitenlandse zakengroepen zijn nu in vrijwel alle relevante bedrijven vertegenwoordigd, of het nu gaat om klassieke energiebedrijven zoals Iberdrola, Endesa of Naturgy of om bedrijven op het gebied van duurzame energie zoals Bruc, T-Solar of X-Elio.

Naturgy zelf geeft al jaren toegang aan buitenlands kapitaal, hetzij in de moedermaatschappij (CVC, GIP), hetzij in dochterondernemingen (Nedgia, Global Power Generation, Medgaz). Het recente overnamebod van het Australische IFM op Naturgy ligt in deze lijn van internationalisering van de Spaanse energiesector. Met 5 miljard euro zou het de grootste operatie van een buitenlands fonds op een Spaans energiebedrijf zijn, en overtreft het zelfs de aankoop van Cepsa door Mubadala uit de VAE.

Industriële reuzen willen toetreden tot de groene energiesector in Spanje. Met torenhoge verwachtingen dankzij een stabiel nieuw regelgevingskader en regeringsplannen om in het komende decennium duizenden megawatts aan groene energie op te wekken, trekt Spanje allerlei soorten investeerders aan. Alleen al in de afgelopen maanden is meer dan 37 miljard euro geïnvesteerd in de aankoop van projecten of allianties.

Het valt nog te bezien of Acciona doorgaat met zijn plan om zijn dochteronderneming voor duurzame energie, Acciona Energia, naar de beurs te brengen. Voorlopig blijft de doelstelling ongewijzigd. De waarderingen liggen tussen de 10 à 12 miljard euro. Als het uiteindelijk onder deze voorwaarden doorgaat, zou het in Spanje een record vestigen. Alle ogen zijn gericht op de volgende grote beursoperatie van Acciona en de Bruc-groep, die enkele dagen geleden in het USS-fonds is gestapt (en zich heeft aangesloten bij OPTrust).

Infobronnen: Expansión, 24 mei 2021 – zie PDF bijlagen

25 juni 2021