U bent hier

Waterstofinfrastructuur in de maak in Bulgarije

Bulgartransgaz, de Bulgaarse openbare gastransmissienetbeheerder, kondigde recentelijk aan dat het in de vroege stadia zit van de ontwikkeling van een project voor een nieuwe waterstofinfrastructuur, waarvoor op korte termijn een totale investering van naar schatting 860 miljoen euro nodig is en die deel zou uitmaken van een toekomstige waterstofcorridor van Zuidoost- naar Centraal-Europa.

Het project, dat wordt ontwikkeld om aan te sluiten op een soortgelijke infrastructuur die in Griekenland door DESFA is ontwikkeld, zou een nieuwe pijpleiding van 250 kilometer door het zuidwesten van Bulgarije omvatten, alsook twee nieuwe compressorstations, in de regio's Petritsj en Dupnitsa - Bobov Dol.

De pijpleiding zal een waterstofstroom in twee richtingen tussen Bulgarije en Griekenland mogelijk maken, met een nieuw verbindingspunt in de grensregio Kulata-Sidirokastro. Naar verwachting zal de leiding in 2029 in gebruik worden genomen en geschikt zijn voor het vervoer van 100% waterstof.

Het project maakt deel uit van de netwerkontwikkelingsscenario's die in kaart zijn gebracht door het European Hydrogen Backbone (EHB) initiatief, een alliantie van 32 energie-infrastructuurexploitanten waarvan Bulgartransgaz lid is.

Volgens het investeringsplan zal Bulgartransgaz tegen 2027 nog eens 438 miljoen euro uittrekken om de bestaande gastransportinfrastructuur aan te passen om tot 10% waterstof te vervoeren. Dit project, waarbij een slim gasnet in het land zal worden ontwikkeld, bevindt zich nog in de verkenningsfase.

Het aanpassingsproject van het bestaande gastransportnet heeft ook het potentieel om de status van belangrijke Europese infrastructuur te verwerven. Het heeft tot doel mogelijkheden te creëren voor de integratie en het transport van hernieuwbare gasmengsels in concentraties tot 10% waterstof", aldus Bulgatransgaz.

Volgens het Bulgaarse ministerie van Innovatie en Groei, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de nationale routekaart voor de ontwikkeling van waterstoftechnologie in Bulgarije, kan het land in de komende vijf tot zeven jaar tot 3,2 miljard euro mobiliseren in het kader van diverse programma's en projecten, waaronder particuliere investeringen om het gebruik van waterstoftechnologieën te bevorderen.

3 mei 2023