U bent hier

Wat zijn de ontwikkelingen op de Spaanse markt voor energiedienstenbedrijven?

DE MARKT VOOR LEVERANCIERS VAN ENERGIEDIENSTEN

Op dinsdag 14 december 2021 werd er een presentatie georganiseerd door de Nationale vereniging van energiedienstenbedrijven (ANESE) in verband met energie-efficiëntie. Het doel van dit evenement was om een nauwkeurige diagnose te maken van de markt voor ESCO’s (Energy Service Companies) in Spanje. Sinds 2016 voert ANESE studies van deze sector uit.

Het Europees klimaatpact heeft tot doel dat de Europese Unie tegen 2050 klimaatneutraal is. Om dit doel te bereiken, heeft de Europese Unie zich op het gebied van klimaat en energie voorgenomen de energie-efficiëntie tegen 2030 met ten minste 32,5% te verbeteren. Spanje gaat bijdragen aan de verwezenlijking van deze doelstellingen en daartoe heeft het nationale geïntegreerde energie- en klimaatplan, PNIEC, een ambitieuzer doel: het beoogt een verbetering van de energie-efficiëntie met 39,5%. Spanje zal zo’n 140 miljard euro ontvangen, waarvan 37% naar een groene transitie zal gaan in overeenstemming met het plan voor herstel, transformatie en veerkracht. Dit betekent dat een aantal doelstellingen van het PNIEC naar voren zullen worden gehaald, met speciale aandacht voor strategische sectoren zoals gebouwen en vervoer, door middel van gesubsidieerde programma's die energie-efficiëntie bij renovatie en duurzame mobiliteit bevorderen, waaronder enkele strategische projecten (PERTE's) die de veerkracht van het land zullen vergroten.

ANESE wil met dit evenement de ESCO-markt in zijn geheel informeren en helpen begrijpen. De presentatie bevat essentiële gegevens over vraag en aanbod van energie in Spanje, toont de huidige stand van zaken op het gebied van energie-efficiëntie op nationaal en mondiaal niveau en bespreekt de doelstellingen van het Europees klimaatpact en het Nationaal Geïntegreerd Energie- en Klimaatplan (PNIEC). 

Enkele partners van ANESE zijn Deutsche Bank, EDF Fenice en Acciona energía. Om deel uit te maken van het netwerk voor duurzaamheid en efficiëntie kan u de volgende webpagina raadplegen: https://www.anese.es/como-hacerse-socio/

17 december 2021

Bijkomende informatie