U bent hier

Wat doet de Poolse Eastern Construction Cluster?

De Eastern Construction Cluster, gevestigd in Białystok, is een vereniging van meer dan 250 bedrijven die actief zijn in de bouwsector. De vereniging biedt haar kennis en ervaring aan bij het uitvoeren van projecten mede gefinancierd door de Europese Unie en krijgt daarvoor EU-fondsen. Daarnaast worden de activiteiten van de cluster ondersteund door universiteiten die, dankzij R&D, bedrijven helpen hun innovatieve potentieel te ontwikkelen en een concurrentievoordeel te behalen.

Hun belangrijkste doel is om instellingen en ondernemers van bouwdiensten te ondersteunen door een stabiel samenwerkingskader te creëren. Zo maken ze het mogelijk om innovatieve netwerken uit te bouwen. Deze zijn gebaseerd op de overdracht van kennis, technologie en innovatieoplossingen tussen de leden van de cluster, bedrijfsomgevinginstellingen, onderzoeks- en wetenschappelijke eenheden alsmede onderzoeksinstellingen en lokale overheden. Zo kunnen ze een ​​sterke concurrentiepositie ontwikkelen.

De leden van de cluster zijn bedrijven als: Unibep, Budrem, Kombinat Budowlany, Ekosystem, Palisander, Ferrox, Unicell Polska, System KAN-therm, Białystok University of Technology, Białystok University, Scientific and Technological Park in Ełk, of het Poolse instituut van innovatie en technologieoverdracht.

In september 2015 ontving de Eastern Construction Cluster de status van de National Key Cluster, die door de Minister van Economie alleen wordt toegekend aan bedrijven die bijdragen aan de ontwikkeling van het ondernemerschap en het concurrentievermogen van de regio's, en aldus de hele economie.

"De bouwsector is een zeer competitieve branche, maar ook hier is er een breed samenwerkingsveld. Onze analyse geeft aan dat men de bouwsector in termen van ontwikkeling, als een industrie met grote vooruitzichten waarneemt. Het grootste probleem van de meeste bedrijven uit de oostelijke regio is het feit dat ze te klein zijn om zich dynamisch te ontwikkelen, te concurreren voor lucratieve contracten of voor innovatie. De ondernemingen staan volledig achter het opzetten van een netwerk van samenwerking in de vorm van een cluster, en dit is essentieel ", zegt Tomasz Kozłowski, coördinator van de Cluster.

22 maart 2019