U bent hier

Warsaw Pack 2019: dé verpakkingsbeurs

De beurs bestaat sinds 4 jaar en is dus relatief nieuw (de eerste editie had plaats in 2016 met slechts 100 exposanten). Dit jaar presenteerden zo'n 250 exposanten hun producten in speciale zones: technieken voor verpakking, verpakkingen, automatisering en robotica, etikettering en drukwerk, e-commerce, logistiek en magazijnbeheer. Enkele buitenlandse bedrijven/merken waren vooral via hun Poolse vertegenwoordiging of distributeur aanwezig. Volgens de organisatoren werden er 9.000 bezoekers uit 26 landen geteld.

Warsaw Pack is het eerste beursevenement in Polen dat is begonnen met de presentatie van het potentieel van het e-commerce kanaal. Hierdoor konden bedrijven hun oplossingen en producten tonen die worden gebruikt door marktleiders van de on-line verkoopindustrie, middelgrote en kleine verkoopplatforms en pakketverpakkingscentra.

De wijziging van 6 EU-richtlijnen, die nu worden ingevoerd, dwingt de industrie om enkele wijzigingen aan te brengen. In de meeste gevallen betreft het echter het materiaal waaruit de verpakking zal worden vervaardigd. Bijna 50.000 tot 60.000 bedrijven zullen aanzienlijke veranderingen moeten aanbrengen die gerelateerd zijn aan de implementatie van de minimumvereisten van de Uitgebreide Verantwoordelijkheid van de Producent voor verpakkingen. De nieuwe verordeningen zullen klaar zijn op 5 juli 2020.

In 2019 gingen speciale prijzen naar verschillende bedrijven die tijdens de avond van de exposanten werden gepresenteerd. Onder de laureaten bevonden zich: Verpakkingsmachinefabrikant "Pablo" (Fabryka Maszyn Pakujących "Pablo"), Radpak Verpakkingsmachinefabrikant (Radpak Fabryka Maszyn Pakujących), ATS-Tanner Polska Sp. z o.o., Avargraf Sp z.o.o Sp. k., Bizerba Polska Sp. z o.o., CABKA_IPS,  FILMAT Grzegorz Siewiera, Ilapak Sp. z o.o., MOSCA DIRECT POLAND Sp. z o.o., POLPAK Sp. z o.o.,  Rajapack Sp. z o.o., Silny & Salamon Sp. z o.o. i VELTEKO Polska Sp. z o.o.

De beste bedrijven uit de sector van etiketten, etikettering en drukwerk vochten ook om de prestigieuze onderscheiding Label Poland Award 2019, die ging naar EBS Inkjet. De organisatoren benadrukken dat dit een onderscheiding is voor producenten met visie, innovatief denken en zakelijke successen.

90% van de exposanten heeft hun deelname aan de volgende editie bekendgemaakt. Het potentieel van de plaats is onmiskenbaar. 

Dit jaar werd het evenement inhoudelijk ondersteund door marktleiders van de Programmaraad, waaronder o.a.: ABB, Bizerba, Coffee Service, Fenix Systems, Kram, Masterpress, Merieux, Ocean Systems, Rekopol, Mlekovita, Pakmar, Plastech, Polpak, Polskiej Izbie Opakowań, Sotrer, Świat Druku, Radpak, Tarczyński i Ulma.

Wie interesse heeft voor de Poolse verpakkingssector doet er goed aan om Warsaw Pack te bezoeken. Het evenement geeft een goed overzicht van wat er in deze sector in Polen leeft en gebeurt. Voor die Vlaamse bedrijven die op zoek zijn naar een distributeur of vertegenwoordiging, is het wellicht een goede manier om met potentiële kandidaten in contact te komen.

Data volgende editie: 3-5 maart 2020.

28 maart 2019