U bent hier

Nieuws

Recent werden meerdere Vlaamse exporteurs benaderd door een Vietnamees bedrijf dat zich als leidinggevend b2b-platform uitgeeft en interesse toont om hen te vertegenwoordigen op de Vietnamese markt. Vaak betreft dit bedrijven die deelnamen aan internationale beurzen maar nog niet noodzakelijk interesse hebben getoond voor de Vietnamese markt. Het bedrijf in kwestie creëert hoge verwachtingen die ze niet kunnen inlossen en rekent hiervoor aanzienlijke kosten aan.

Tsjechië herstelt zich van de recessie, de Tsjechische industrie groeit, er zijn nieuwe orders bijgekomen maar de bbp-groei zal geleidelijk verlopen. 

Zet uw onderneming de eerste stappen op de Ierse markt of wilt u uw beperkte ervaring op deze markt uitbreiden? Neem dan op 21 mei zeker deel aan UNIZO's kick-off-sessie van het traject Ierland 4Explorers. Met het traject begeleiden Flanders Investment & Trade en UNIZO u op een intensieve manier naar deze markt.

Op 8 april maakte CDP Venture Capital het Industrieel Plan 2024-2028 "Shaping Future" bekend. Het plan streeft naar 8 miljard euro aan middelen onder beheer, waarvan 1 miljard wordt ingezameld van derden, om de ontwikkeling van Italiaanse innovatie te ondersteunen door middel van investeringen in de 7 gebieden die zijn geclassificeerd als de meest strategische voor het land en het aantrekken van privékapitaal volgens het principe van crowding-in. 

Italië zet een grote stap voorwaarts op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) met de publicatie op 6 april van de executive summary van de "Italiaanse strategie voor kunstmatige intelligentie 2024-2026". De strategie schetst een visie voor het positioneren van Italië als leider in AI-gedreven innovatie, met vier belangrijke onderliggende richtingen: Onderzoek, Openbaar Bestuur, Ondernemingen en Opleiding.

Op dinsdag 30 april 2024 start het VK – in het kader van het Border Target Operating Model – met extra grenscontroles op specifieke goederen die het Kanaal oversteken. Naast mogelijk oplopende wachttijden brengen deze checks ook extra kosten met zich mee. Nog niet alle details zijn nu al uitgeklaard door de Britse overheid. Hieronder een overzicht van wat we wél al weten. 

Op dinsdag 30 april 2024 breekt de volgende fase aan in de stapsgewijze invoering van extra Britse douanecontroles in het kader van het Border Target Operating Model. Exporteert u bepaalde goederen – zoals dierlijke en plantaardige producten van hoog én middelhoog risico – naar het VK? Dan brengt u het best uw planning, levertermijn en totale transportkosten opnieuw in kaart.

Op 11 maart 2024 heeft de Vlaamse Regering de vierde oproep van het Vlaams Internationaal Klimaatactieprogramma gelanceerd. Voor de projectoproep van 2024 voorziet de Vlaamse Regering €15 miljoen subsidies voor demonstratie-, disseminatie-, en/of capaciteitsopbouwprojecten die uitgevoerd worden in ontwikkelingslanden en waarbij een Vlaamse onderneming de lead neemt. Een van de focusgebieden hiervoor is de regio van de Mekong rivier.

De Belgian-Luxemburg Chamber of Commerce in Japan (BLCCJ) lanceert de 12de editie van zijn Nippon Export Award (NEA)!

De NEA is een initiatief van de BLCCJ om kmo's of grote bedrijven te belonen die belangrijke prestaties hebben geleverd in de export naar Japan, de import in Japan of de distributie binnen Japan van Belgisch-Luxemburgse producten of diensten.

Food 4 Future World Summit is het grootste Europese congres over innovatietechnologie in de voedings- en drankenindustrie. Een uniek platform om de nieuwste opkomende technologieën en de meest innovatieve oplossingen te ontdekken. Een must voor elke professional die zijn bedrijf naar het maximale niveau van concurrentievermogen en innovatie wil tillen. De beurs kan bezocht worden van 16 to 18 april 2024 in Bilbao, Spanje.

Ook in onze moderne tijden blijven de handelsbeurzen in China een wereld op zich en zeker één van de mogelijkheden om relevante contacten aan te knopen. Mits de juiste beurzen er worden uitgepikt. Met deze bijzonder interessante update van het EU SME Centre rapport over de handelsbeurzen in China, krijg je ‘tips & tricks’ hoe het kaf van het koren te scheiden.

Op 11 december 2023 heeft de Indonesische minister van Handel (“MoT”) een nieuwe verordening uitgevaardigd die substantiële wijzigingen introduceert in het importbeleid en de importregelingen. Het doel hiervan is de importprocedures in Indonesië te verduidelijken en te verbeteren.

Op basis van de wet van 10 mei 2018 over de ondersteuning van nieuwe investeringen is Polen één grote Speciale Economische Zone (SEZ) die veel stimulansen biedt voor kmo's en grote bedrijven of investeerders die uitbreiden. Het SEZ-gebied in Polen bestaat uit 14 zones.

Zet jouw onderneming de eerste stappen op de Indonesische of Maleisische markt? Twijfel niet en stap in het begeleidingstraject Start2Export2. 

Met het traject Start2Export2 Indonesië & Maleisië begeleiden Flanders Investment & Trade en Voka Oost-Vlaanderen je op een intensieve manier naar deze interessante en uitdagende markten.

Pagina's