U bent hier

Vraag naar kwaliteitsvolle tweedehandswagens in Hongarije zit duidelijk in de lift

In 2019 bereikte de markt voor tweedehandswagens al een historisch hoogtepunt met meer dan 800.000 auto's die in één jaar tijd van eigenaar wisselden. Dit jaar werd dat record alvast tussentijds gebroken in de eerste negen maanden van het jaar met 616.564 vierwielers die tussen januari en eind september een nieuwe eigenaar kregen (+2,9% in vergelijking met Q1-3 2019 en zelfs +4,5% t.o.v. vorig jaar). 

Volgens DasWeltAuto zal de vraag naar tweedehands auto's naar verwachting aanhouden tot het einde van het jaar, aangezien de verkoop sterk wordt beïnvloed door de trends op de markt voor nieuwe auto's: de productie en leveringen zijn aanzienlijk vertraagd als gevolg van het chipgebrek dat alle merken wereldwijd treft en dat zich naar verwachting in 2022 zal herstellen volgens optimistische schattingen en pas in 2024 volgens pessimistische. Als gevolg daarvan wenden veel mensen zich tot tweedehandswagens. Voor degenen die niet kunnen of willen wachten - de levertijden kunnen oplopen tot een jaar of anderhalf jaar - zijn tweedehandsauto's een onmiddellijke oplossing. Dit leidt echter tot een aanzienlijk vraagoverschot op de markt, waardoor het aanbod afneemt en de prijzen stijgen: sommige populaire automodellen zijn in de afgelopen zes maanden tot 15% in prijs gestegen.

Dit betekent dat een auto die aan het begin van het jaar voor HUF 5 miljoen HUF (+/- €13.750) te koop was, nu voor HUF 5,75 miljoen HUF (+/- €15.800) van de hand gaat. Volgens de prognoses zijn de prijzen nog lang niet op hun hoogtepunt, zodat verdere prijsstijgingen worden verwacht, waardoor kwalitatief goede en scherp geprijsde auto's zeer snel verkocht worden. De bevoorrading is moeilijk, omdat kopers en exploitanten van wagenparken door de lange levertijden hun auto's langer in gebruik hebben gehouden.

De gemiddelde advertentieprijs op het grootste binnenlandse advertentieportaal voor auto's is alleen al dit jaar met bijna 25% gestegen, en met ongeveer 50% in de afgelopen 12 maanden. Het blijkt dat de prijsstijging groter is naarmate een tweedehandsauto goedkoper is in het gebruik. Het portaal Pénzcentrum heeft onderzocht waar HUF 1,5 miljoen (+/- €4.125) vandaag op de Hongaarse markt voor tweedehands auto's genoeg voor is, en wat 2 jaar geleden voor hetzelfde bedrag kon worden gekocht: de gemiddelde prijs op de markt lag 3 jaar geleden al boven de HUF 2 miljoen (+/- €5.500), maar niet veel meer, terwijl het bedrag van HUF 1,5 miljoen vandaag minder dan 38% van de gemiddelde prijs bedraagt. Uit een analyse van de auto's waarvoor reclame wordt gemaakt in de prijsklasse tussen HUF 800.000 en 1,6 miljoen (+/- €2.200 - 4.400) blijkt dat zelfs de kleinste, goedkoopste modellen in deze prijsklasse ten minste 100.000 km op de teller hebben en ten minste 6-7 jaar oud zijn. De 5 modellen die het vaakst van eigenaar veranderen op de markt van tweedehandswagens variëren van HUF 800.000 tot 1,6 miljoen: Opel Astra (minstens 9, gemiddeld 14 jaar oud en 200.000 km), Suzuki Swift (minstens 9, gemiddeld 14 jaar oud en 173.000 km), Ford Focus (minstens 8, gemiddeld 14 jaar oud en 200.000 km), VW Golf (minstens 12, gemiddeld 16 jaar oud en 210.000 km), VW Passat (minstens 13, gemiddeld 16 jaar oud en 270.000 km).

Vandaag willen de meeste kopers een auto kopen voor tussen de HUF 1,5 en 3 miljoen (+/- €4.150 - 8.300), maar de gemiddelde prijs van het aanbod ligt al hoger. Kopers filteren meestal op de merken Volkswagen, BMW en Mercedes-Benz, maar wanneer ze op zoek zijn naar een specifiek model, zijn de Skoda Octavia, Suzuki Swift en Audi A4 de topkeuzes. De prioriteiten van de Hongaarse autokopers zijn aanzienlijk veranderd. De afgelopen jaren zijn kopers op zoek gegaan naar duurzamere auto's in plaats van de droomauto's die ze begeerden. Op használtautó.hu zijn hybride en elektrische auto's nu goed voor bijna 10% van de zoekopdrachten. Het nieuws over het dieselverbod heeft ook duidelijk een impact op de zoekopdrachten. Terwijl een paar jaar geleden het aantal zoekopdrachten naar benzine- en dieselauto's op het advertentieportaal ongeveer gelijk was, zoeken tegenwoordig twee keer zoveel mensen naar benzineauto's als naar dieselauto's. Diesel is nu goed voor 37% van de uit het buitenland ingevoerde gebruikte auto's, tegenover twee derde van de invoer 8-10 jaar geleden. Slechts 18% van de nieuwe auto's die in de eerste helft van 2021 in Hongarije werden verkocht, waren dieselauto's. Slechts 17 procent van de zoekopdrachten op de website JóAutók.hu naar brandstof gaat ook naar tweedehandsdiesels.

75% van de omgebouwde auto's was meer dan 10 jaar oud, waardoor de voorlopige raming van de gemiddelde leeftijd van het binnenlandse wagenpark met 14,7 jaar nog verder verslechterde. Het hoogste aantal mensen kocht een tweedehands vierwieler in Boedapest en het comitaat Pest, het laagste in het comitaat Nógrád en het comitaat Tolna.

12 november 2021