U bent hier

Vooruitzichten voor Zuid-Afrikaanse mijnbouwsector

Er zijn twee manieren om te kijken naar de mijnbouw in Zuid-Afrika. Enerzijds kan de sector gezien worden als een teloorgaande industrie die geteisterd wordt door stijgende kosten, technische problemen en politieke vijandigheid. Anderzijds kan de mijnbouw beschouwd worden als een industrie die toch nog altijd goed gepositioneerd blijkt voor een nieuwe doorstart, ondanks alle politieke en economische wisselvalligheden.

35 grote goudmijnen zijn actief in Zuid-Afrika, terwijl het land goed is voor 11% van ‘s werelds goudreserves. Zuid-Afrika bezit ook 96% van de bekende wereldwijde reserves van PGM (de platina-groep metalen) en het is de tweede grootste palladiumproducent ter wereld. Het land is ook de grootste producent van chroom- en vanadiumertsen, en een toonaangevende leverancier van legeringen. Daarnaast is het een belangrijke producent van ijzer- en mangaanertsen. IJzerhoudende metalen worden geproduceerd uit 32 mijnen en 23 ferrolegering-smelterijen.

Andere aanwezige mineralen zijn koper, uranium, zilver, titanium, en zirkonium. Zuid-Afrika is ook een van 's werelds grootste steenkoolproducenten en nog altijd een belangrijke diamantproducent, hoewel haar eerste en oudste mijnbouwbedrijf, de Beers (nu voor 85% in handen van Anglo American), niet langer de werelddiamanthandel controleert.

Op de website van PwC Zuid-Afrika kan u de uitgebreide en interessante sectorstudie 'Mine 2018' downloaden.

6 november 2018