U bent hier

Voedingsindustrie in Arabische Golflanden blijft kansen bieden

De landen van de Gulf Cooperation Council (Bahrein, Koeweit, Oman, Qatar, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten) blijven een aantrekkelijke markt vormen voor exporteurs van voedingsproducten. 

Groeivooruitzichten blijven positief

 • Er wordt verwacht dat de vraag naar voedingsproducten de komende jaren zal stijgen met 3,3%, van 51,5 miljoen ton in 2018 naar 60,7 miljoen ton in 2023. Belangrijke factoren die de groei ondersteunen zijn: een stijgende kapitaalkrachtige bevolking en een groeiend aantal toeristen.  
 • Graangewassen blijven het meest geconsumeerde voedingsproduct in de regio.
 • Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten blijven de belangrijkste markten, terwijl Oman de sterkste groei noteert.

Uitdagingen 

 • Omwille van het klimaat, de beperkte waterreserves en het gebrek aan landbouwgrond, importeren de GCC-landen maar liefst 85% van alle voedingsproducten. Daarmee stelt de regio zich bloot aan schommelingen van de voedingsprijzen. Ook het huidige politieke klimaat in de regio houdt een risico in op het verstoren van vitale handelsroutes en bronlanden.
 • De economische vertraging in de GCC omwille van structureel lagere olieprijzen hebben de lokale overheden ertoe aangezet om fiscale maatregelen te nemen. Zo werd in de VAE en Saudi-Arabië een btw-tarief van 5% ingevoerd, wat dus een indirecte invloed op de voedingssector heeft. 

Trends

 • De aanwezigheid van heel wat expats, drukke levensstijl en meer en meer tweeverdieners, doet de vraag naar verpakte voedingswaren toenemen.
 • De toenemende populariteit van de retailsector zorgt voor een sterke vraag naar private labelproducten. Omdat consumenten prijsbewuster worden, investeren grote supermarkten, hypermarkten en zelfs discounters in private label, wat een belangrijke bron van inkomsten met grote marges is geworden.
 • Een groeiend gezondheidsbewustzijn en een hoge graad van welvaartsziekten zoals obesitas en diabetes, brengen een grote vraag naar gezonde en organische voeding met zich mee.
 • Meer en meer bedrijven investeren in grote voedingsverwerkende faciliteiten binnen de GCC. Naast lokale producenten, vinden ook internationale bedrijven de weg naar de GCC om de regionale markt (beter) te kunnen bedienen.
 • Technologie drukt meer en meer haar stempel op de voeding en dranken-sector in de GCC. De jonge bevolking stelt dan ook toegang tot informatie en convenience op prijs.
 • Om de afhankelijkheid van import te beperken en een duurzame voedselbevoorrading te garanderen, proberen GCC-landen de eigen voedingsproductie te stimuleren door te investeren in moderne landbouwtechnieken.

Meer weten

In de marktstudie 'GCC Food Industry Report' van Alpen Capital krijgt u per land een uitgebreid overzicht van de recente ontwikkelingen in de voedingssector. Ook vindt u er een profiel van de belangrijkste lokale bedrijven terug. 

17 oktober 2019