U bent hier

Vlaanderen haalt nauwere banden aan met Tasmanië (Australië) voor onderzoek naar en import van groene waterstof

Waterstof speelt een belangrijke rol in de verduurzaming van de Vlaamse economie en industrie. Om de ambities extra kracht bij te zetten, gaat Vlaanderen een intensievere samenwerking aan met Tasmanië (Australië), zowel voor Onderzoek & Ontwikkeling (O&O) als voor de import van groene waterstof. De bevoegde ministers ondertekenden op 2 februari 2022 een samenwerkingsakkoord (MoU) om het partnerschap te bezegelen.

Met Tasmanië hebben we een even ambitieuze partner aan onze zijde met veel potentieel voor de productie en export van groene waterstof naar onze regio. Dit samenwerkingsakkoord zet mee koers richting een duurzame economische en industriële toekomst met waterstof.

- Hilde Crevits, Vlaams minister van Economie, Wetenschap en Innovatie

Samenwerking met Tasmania biedt voor het Vlaamse ecosysteem rond waterstof bijzonder veel perspectieven. Tasmania is op zoek naar waterstoftechnologie voor waterstofproductie (elektrolyse) en zwaar transport (bussen, vaartuigen, vuilniswagens, vrachtwagens): in Vlaanderen maken we die. Vlaanderen is op zoek naar locaties waar erg veel goedkope groene stroom beschikbaar is om groene waterstof te maken, Tasmania biedt hier wat Vlaanderen nodig heeft. We kijken uit naar een zeer concrete samenwerking om elkaar te versterken op vlak van waterstof, die per definitie een mondiaal karakter zal hebben”

- Adwin Martens, managing director van WaterstofNet

 

Internationale kansen verzilveren

Benieuwd welke opportuniteiten dit memorandum van overeenstemming in petto heeft voor Vlaamse bedrijven en onderzoeksinstellingen? Zowel Luca Botello, hoofd van het FIT-kantoor in Melbourne, als Kim Demeyer, onze technologieattaché voor Climate & Digital Tech APAC in Singapore, staan u bij met raad en daad.

Meer info over dit MoU vindt u op de website van het Vlaams Departement Economie, Wetenschap en Innovatie (EWI) dat bijdroeg tot de ondertekening van deze overeenkomst: https://www.ewi-vlaanderen.be/nieuws/vlaanderen-wil-waterstof-uit-austra...

8 februari 2022