U bent hier

Vlaanderen als toegangspoort voor elektrische voertuigen uit China

Volgens statistieken van de China Association of Automobile Manufacturers exporteerden Chinese autobedrijven 2,117 miljoen eenheden in de eerste drie kwartalen van 2022, een stijging van 55,5% op jaarbasis. Onder hen bedroeg de export van nieuwe energievoertuigen 389.000 eenheden, een verdubbeling op jaarbasis.  De helft van de top tien landen in China's export van nieuwe energievoertuigen in 2021 zijn Europese landen.

Op 16 december 2022 werd het forum "Flanders - China's Bridgehead for New Energy Vehicles to Europe" georganiseerd door het kantoor van Flanders Investment & Trade in Shanghai en mede georganiseerd door het Automotive Industry Financial Services Committee van Shanghai, de Modern Service Industry Federation en het Lujiazui Industrial Finance Forum.

Hooggeplaatste vertegenwoordigers van BYD, NIO, Yunfeng Automobile, Zhida Technology, Tongyu Automobile, China Science and Technology Chuangda, Chetuan en andere spelers binnen de nieuwe energievoertuigindustrie en aanverwante ondernemingen kwamen samen om de nieuwe blauwdruk voor nieuwe energievoertuigen te bespreken alsook de internationale ontwikkeling van de sector.

Het evenement werd bijgewoond door Miao Guocheng, plaatsvervangend secretaris-generaal van het Automotive Industry Financial Service Committee van de Shanghai Modern Service Industry Federation alsook de General Manager van Yiou Company Shanghai.

Vlaams economisch vertegenwoordiger Frank Van Eynde hield een toespraak en introduceerde de industriële situatie in Vlaanderen, België, waarbij duidelijk werd dat het grootste deel van de Belgische auto-industrie geconcentreerd is in de regio Vlaanderen en meer dan 85% van de omzet van de Belgische auto-industrie ook uit Vlaanderen komt. De logistieke voordelen van Vlaanderen kwamen tijdens de presentatie uitgebreid aan bod.

Shen Yichen, secretaris-generaal van het Auto Industry Financial Service Committee van de Shanghai Modern Service Industry Federation, benadrukte in zijn toespraak dat de shanghai Modern Service Industry Federation als de grootste moderne service-industrie gemeenschapsorganisatie in China bereid is om een platformrol te spelen,

Verschillende overheids en niet-gouvernementele platformen voeren nu al multilaterale niet-gouvernementele economische uitwisselingen en samenwerking uit en kijken er naar uit om actief diepgaande uitwisselingen uit te voeren op het gebied van nieuwe energievoertuigen en intelligent transport.

Wang Rui, vice-president van het Future Car Wisdom Valley Research Institute van de Shanghai Modern Service Industry Federation en hoofdredacteur van Wu Che, is van mening dat China 's werelds meest complete nieuwe energievoertuigindustrieketen heeft en dat de export van nieuwe energievoertuigen een momentum van ontwikkeling laat zien in zowel volume als prijs.

Tijdens de bijeenkomst deelden een aantal bedrijfsleiders hun professionele visie in verband met de exportmogelijkheden van nieuwe energievoertuigen naar het buitenland. Daarbij werden praktische samenwerkingsmogelijkheden besproken met de vertegenwoordigers van Flanders Investment & Trade Shanghai. Het logistieke luik nam hierbij een bijzondere plaats in.

In een tijd waarin de Chinese auto-export 3 miljoen eenheden bereikt en de productie van nieuwe energievoertuigen de 6 miljoen eenheden nadert, waren de deelnemers het er unaniem over eens dat het symposium een bijdrage heeft geleverd aan de export van China's nieuwe energievoertuigen en aanverwante producten naar Europa waarbij het publiek de voordelen van samenwerking met Vlaanderen als logistieke hub duidelijk inzag.

De hoop werd uitgedrukt dat met het vormen van synergie in de industrie, het bouwen van platforms en het bundelen van middelen de hoogwaardige ontwikkeling van de auto-industrie zal worden bevorderd.

19 december 2022