U bent hier

Vlaamse bedrijven prominent in de kijker op Wereldexpo Milaan

Op de Wereldtentoonstelling in Milaan gingen gisteren de Vlaamse dagen van start. Minister-president Geert Bourgeois bracht een officieel bezoek aan het Belgisch paviljoen, waar meer dan 200 Vlaamse sponsors en partners aan meegewerkt hebben.

Gezien het thema van de Expo gaat het daarbij vooral om bedrijven uit de voedingsindustrie, maar ook andere sectoren, zoals de biotech- en cleantech-sector, laten zich de komende dagen niet onbetuigd. Ook het meubilair, de keukenuitrusting, de tuinaanleg, en zelfs de muzikale omkadering van het paviljoen hebben een duidelijk Vlaams accent.

De Vlaamse aanwezigheid op de Expo is heel divers. Dankzij succesnummers als een frietkraam, een “chocolate corner” waar dagelijks demonstraties worden gegeven, een populaire bar met streekbieren, en een exclusieve diamantshop, behoort  ons paviljoen na één maand reeds tot de 10 populairste paviljoenen op de Exposite. Tijdens de drukste periodes ontvangt het paviljoen tot 9.000 bezoekers per dag.

Uniek is ook de buitenzone met amfitheater, die wordt benut als ontmoetingsplaats of, zoals op de Vlaamse VIP-dag, voor een exclusief concert door Liebrecht Vanbeckevoort, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd, die op de Expo in wereldprimeur de nieuwe Barenboim-Maene vleugelpiano kwam bespelen voor een publiek van Italiaanse en Vlaamse bedrijfsleiders.

"De sterke Vlaamse aanwezigheid op de Expo is zeker geen toeval", zo zegt Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, het Vlaamse export- en investeringsagentschap dat de Vlaamse aanwezigheid op de Expo coördineert. "Het thema van de Expo – Feeding the Planet, Energy for Life - is een zeer dankbaar onderwerp voor onze Vlaamse ondernemers. Ook de nabijheid van Milaan en het commerciële succes van de vorige Expo in Shanghai hebben heel wat, ook kleinere, bedrijven over de streep kunnen trekken."

MP Geert Bourgeois beaamt dit: "Waren universele wereldtentoonstellingen vroeger voornamelijk bedoeld om kennis te maken met vreemde landen en culturen, dan zijn deze tegenwoordig uitgegroeid tot volwaardige business events, waar zaken worden gedaan, waar kennis wordt gedeeld, en waar volop wordt genetwerkt. Door hun aanwezigheid op Expo Milaan kunnen de Vlaamse sponsors, partners en leveranciers zichzelf internationaal op de kaart zetten, hun expertise delen met sectorgenoten, en – niet het minst - toegang krijgen tot de Italiaanse en de wereldmarkt. De prominente Vlaamse aanwezigheid op de wereldexpo draagt dan ook in belangrijke mate bij tot de verdere internationalisering van de Vlaamse economie."

De volgende dagen worden nog activiteiten georganiseerd omtrent onze eetcultuur en onze expertise in de biotechindustrie. Van 8 tot 10 juni vinden de Vlaamse milieudagen plaats, in aanwezigheid van minister Turtelboom. Later komen ook de Vlaamse provincies nog aan bod.

Videoreportage

Bekijk de reportage van Cam TV (kwizienTV) 


 

Perscontact

Tom Vermeulen, woordvoerder Flanders Investment & Trade

E: tom.vermeulen@fitagency.be
T: +32 (0)473 89 99 04

5 juni 2015