U bent hier

Vlaams minister-president Jan Jambon bezoekt 4e Exportbeurs van FIT

Van 21 tot en met 23 juni 2022 organiseert Flanders Investment & Trade (FIT) de 4e editie van de Exportbeurs. Na de volledig virtuele editie van februari 2021 strijkt exporterend Vlaanderen voor het eerst opnieuw fysiek neer in Brussels Expo. 605 bedrijven met internationaliseringsplannen en -projecten kunnen met hun vragen terecht bij het voltallige FIT-netwerk, standhouders en specialisten bij de partners van FIT.

Na een lange periode van werken en zakendoen op afstand en een digitale beurseditie in 2021, verzamelt de Vlaamse exportwereld voor het eerst in ruim drie jaar opnieuw fysiek op de vierde editie van de Exportbeurs van FIT. Voor zowat elke economisch interessante doelmarkt of regio kunnen Vlaamse exporteurs in Brussels Expo de nodige expertise vinden in de vorm van b2b-afspraken, seminaries en exposanten uit het partnernetwerk van FIT.


Onestopshop voor internationalisering

De ingeschreven Vlaamse exporteurs stellen bij inschrijving hun individuele beursprogramma samen. De 14 adviseurs Internationaal Ondernemen, 89 landenexperts en 9 technologieattachés uit het wereldwijde netwerk van FIT en 4 douaneattachés van de FOD Financiën werken een programma van 1935 b2b-afspraken af. En dat aantal loopt nog op want er worden een pak spontane bezoekers verwacht..

Voor heel wat vragen rond internationaal ondernemen bundelden FIT-experts en specialisten bij een reeks partnerorganisaties het antwoord in een seminarie of workshop: intellectuele eigendom, e-commerce in voeding, de juiste financieringsmix, duurzaam internationaal ondernemen enzovoort. De 47 workshops tekenden in totaal 1394 inschrijvingen op.

Daarnaast maken 35 exposanten de bezoekers wegwijs binnen hun expertisedomein, waaronder Agoria, Fevia, BNP Paribas Fortis, Credendo, Omnia Travel, UNIZO, Voka, VLAIO en talrijke kamers van koophandel.
 

Advies, ondersteuning en subsidies in het kader van Brexit

Met het VK als belangrijke handelspartner van Vlaanderen besteedt FIT heel wat aandacht aan de uitrol van de Brexit. Exporteurs die met vragen zitten, kunnen terecht aan de Brexit Desk. Die ligt centraal op de beurs tussen de standen van onder meer het FAVV, Fevia, VLAM, de Belgische douane en de Belgisch-Luxemburgse Kamer van Koophandel.

Daarnaast zijn er workshops en seminaries rond zakendoen met het VK in het post-Brexit-tijdperk. Tot slot kunnen exporteurs op de Brexit Desk hun project voorleggen aan een Brexit-subsidieadviseur. Zo komen ze meteen te weten of hun project in aanmerking komt voor de Bijzondere Exportsteun Brexit. De oproep voor deze subsidie loopt nog tot 30 juni.

 

Sinds de start in 2016 blijft de Exportbeurs een vaste waarde voor de Vlaamse ondernemers en kunnen we steeds indrukwekkende inschrijvingscijfers voorleggen voor b2b-afspraken en seminaries. Maar het meest fier ben ik op de resultaten van dat alles. Exporteurs die deelnamen aan onze vorige edities getuigen dat ze dankzij hun bezoek hun aanwezigheid in een specifieke regio konden verstevigen of hun eerste stappen in een nieuw exportland konden voorbereiden. Meer nog, dat ze de Exportbeurs als de ideale onestopshop beschouwen om hun internationaliseringsplannen te concretiseren.”

Claire Tillekaerts (gedelegeerd bestuurder Flanders Investment & Trade)


Voltallig Science & Technology-team van FIT aanwezig

Net als de Vlaamse Economische Vertegenwoordigers (VLEV’s) en adviseurs Internationaal Ondernemen (AIO’s) van FIT ondersteunen de technologieattachés (TA’s) mee de internationale ambities van Vlaamse bedrijven en van buitenlandse bedrijven op zoek naar een vestigingslocatie in de EU. Dat doen ze vanuit 10 techpoten – New York, Palo Alto, Parijs, Londen, Kopenhagen, München, Mumbai, Singapore, Guangzhou en Tokio.

Concreet focussen ze op 3 domeinen: Digital Tech, Health Tech en Climate Tech. Alle TA’s tekenen present op de Exportbeurs. Samen hebben ze maar liefst 95 b2b-afspraken met Vlaamse techspelers en organiseren ze  exclusieve Tech Talks over de laatste technologische trends. Tijdens hun bezoek aan de Exportbeurs namen Vlaams minister-president Jan Jambon en Claire Tillekaerts, gedelegeerd bestuurder van FIT, de tijd om onder meer de Digital Tech Talk bij te wonen. Daarin gaf Science & Technology Coordinator Filip De Weerdt techspelers tips om hun eerste stappen in de internationale arena te zetten.
 

In het eerste kwartaal 2022 steeg de Vlaamse goederenexport, mede door sterker doorwegende prijsstijgingen, met 37,5% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat is een pak hoger dan het EU-gemiddelde (+20,3%) en meer dan de historische exportwinst van het volledige jaar 2021 (+27,6%). Door de oorlog in Oekraïne zakte de export naar Oekraïne (-82%) en Rusland (-20%) fors vanaf maart 2022 ten opzichte van maart 2021, maar de impact hiervan op de globale Vlaamse export in Q1 is beperkt. Toch blijven bedrijven het best op hun hoede. Door deel te nemen aan de Exportbeurs kunnen exporteurs alvast hun actieradius vergroten, geruggensteund door de expertise van FIT en zijn vele partners.”

Jan Jambon (Vlaams minister-president)

Perscontact minister-president Jan Jambon

Olivier Van Raemdonck, woordvoerder
  E. olivier.vanraemdonck@vlaanderen.be
  M +32 470 99 91 01

Perscontact  Flanders Investment & Trade

Tine Van Valckenborgh, woordvoerder Flanders Investment & Trade
  E. tine.vanvalckenborgh@fitagency.be

Websites

21 juni 2022