U bent hier

VK stelt nieuwe douaneformaliteiten uit: eerste deadline op 1 oktober

Begin maart stelde de Britse overheid nog 1 april 2021 voorop als D-day voor een reeks nieuwe douaneformaliteiten, waaronder volledige sanitaire en fytosanitaire controles op producten van dierlijke en plantaardige oorsprong. Intussen mag u deze datum schrappen uit uw agenda – neen, dat is geen aprilvis – en is er zicht op 3 nieuwe deadlines.
 

Eerste deadline: 1 oktober 2021

Vanaf dan zijn gezondheidscertificaten en een voorafgaande kennisgeving verplicht om producten van dierlijke oorsprong te mogen uitvoeren naar het VK, net zoals bepaalde dierlijke bijproducten en levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico.

Hoe een gezondheidscertificaat verkrijgen?

Daarvoor moet u uw zendingen laten controleren door het FAVV, het federaal voedselagentschap voor de veiligheid van de voedselketen. Vraag de controles tijdig aan – minstens 48 uur op voorhand, weekends en feestdagen niet meegerekend – bij de lokale controle-eenheid of ‘LCE’ van het FAVV in uw provincie.

Bent u niet zeker of een fytosanitair of een gezondheidscertificaat vereist is voor uw producten? Gebruik de extra maanden om dit uit te zoeken en eventueel de nodige voorbereidingen te treffen. Ga ook na in welke Britse grenscontrolepost uw producten gecontroleerd kunnen worden en wat de impact hiervan is op uw transportroute.
 

Tweede deadline: 1 januari 2022

Gezondheidscertificaten en de voorafgaande kennisgeving gelden vanaf nu ook voor de export van planten en plantaardige producten met een laag risico.
Deze goederen moet u in de grenscontroleposten laten controleren: producten van dierlijke oorsprong, bepaalde dierlijke bijproducten, levensmiddelen van niet-dierlijke oorsprong met een hoog risico en risicovolle planten.

Voor elk product dat u binnenbrengt in het VK, zijn ‘Safety and security declarations’ nodig. Op basis van deze aangifte maken de Britse douaneautoriteiten een risicoanalyse van de goederen.

Er moet een volledige Britse invoeraangifte gebeuren. Met andere woorden: Britse importeurs kunnen niet langer gebruik maken van de uitgestelde aangifte.
 

Derde deadline: 1 maart 2022

Ook wie levende dieren en overige producten van plantaardige origine exporteert naar het VK, mag zich vanaf die datum aan fysieke controles verwachten aan de grenscontroleposten in het VK.


Meer weten over de extra douanecontroles door de Brexit?

18 maart 2021