U bent hier

Viva Technology, Startup Connect Paris 2016

Viva Technology mocht dit jaar zijn eerste editie vieren. De beurs, georganiseerd door Publicis Groupe en Groupe Les Echos, profileert zich meteen als één van de belangrijkste internationale techevenementen van het jaar. Met dit evenement willen de twee mediagroepen ’s werelds grootste digitale spelers in contact brengen met innovatieve startups. 5.000 beginnende bedrijfjes krijgen hierdoor de mogelijkheid hun concept voor te stellen aan tienduizenden investeerders uit o.m. Silicon Valley en Europa, senior executives, incubators, accelerators, talenten en opinieleiders van over de hele wereld. Op deze manier krijgen startups de kans om zich verder te ontwikkelen en te groeien, terwijl ze op hetzelfde moment ook bijdragen tot de transformatie van de reeds gevestigde organisaties en ondernemingen. Viva Technology is dus niet zomaar een beurs, maar vooral een trefpunt voor klein en groot om samen aan de hand van innovatie aan een nieuwe digitale samenleving te werken.

Het salon werd voor een groot deel ingenomen door 17 Innovative Labs (zie hieronder), waarvan elk lab toegewijd is aan een specifieke economische sector en wordt gesponsord door een toonaangevende leider in die sector. Deze grote ondernemingen trachten het hoofd te bieden aan de innovatie-uitdagingen waarmee hun sector wordt geconfronteerd. Dat doen ze door een selectie van startups uit te nodigen op hun stand. In totaal waren er zo’n 800 innovatieve startups aanwezig op deze Labs. De Labs werken samen aan de ontwikkeling van hun sector door investeerders en academici in contact te brengen met de startups, die zo de kans krijgen om hun expertise aan te tonen. Het doel is om door middel van dit samenwerkingsplatform een collaboratieve ondernemingsgeest te doen ontstaan.

Deelnemers hadden verder ook de keuze uit meer dan 300 conferenties, seminaries, panelsessies, workshops en keynotepresentaties van toonaangevende techbedrijven en spelers uit de publieke sector. Daarin werden steeds uitdagingen voor de toekomst en trends in de technologiesector aangekaart. Er werden 8 podia voorzien waar de grootste innovatoren, experts en beïnvloeders de vele uiteenlopende topics konden bespreken. Elk podium wist een reeks sectoren te vertegenwoordigen (zie hieronder).

Naast de labs en conferentiezalen werd de beurszaal ook voor een groot deel ingenomen door de Hall of Tech en een business area. In de ‘Hall of Tech’ kregen enkele grootgewichten de kans om hun revolutionaire innovaties voor te stellen aan de buitenwereld. Zo pakte Google uit met de zelfrijdende auto, terwijl Facebook pronkte met een satelliet-drone. Ook in de business area stonden vele techbedrijven klaar om uitleg te geven over hun nieuwe technologiëen en deze te laten testen.  Viva Technology is namelijk niet alleen dé plaats om de nieuwste innovaties te ontdekken, het is ook een plek om ze te beleven. 100 van de meest innovatieve bedrijven konden hun laatste prototypes via een aantal demo’s tentoonstellen, gaande van drones, robots, 3D-printers en connected objects tot Virtual Reality Technology, audioinnovaties en dit verspreid over 750 m².

350 startups dongen bovendien mee naar een award of prijs voor hun innovatieve concept. Zo’n 40 wedstrijden werden georganiseerd door investeerders, partners en bedrijven binnen de technologische sector. De laureaten werden beloond met fondsen en mentoring. Vervolgens was het ook mogelijk voor professionelen om via coworking areas in de zaal te netwerken. Verschillende bedrijven stonden daar klaar om hun netwerktools of professionele begeleiding aan te bieden. Ten slotte werden tijdens de Viva Technology ook een aantal side-events georganiseerd. Op het ‘Open Inovation Forum’ was onder andere Axelle Lemaire, Frans minister van digitalisering, aanwezig voor een keynote presentatie. Ook ‘Publicis 90’, een initiatief van Publicis Groupe om 90 innovatieve startups te belonen met speciale hulp, vond plaats tijdens het salon. EDF lanceerde de ‘Pulse awards’ die 6 kandidaten in de kijker zetten voor toonaangevende innovatie in de domeinen e-health, smart home en low carbon cities.

De eerste editie van Viva Technology mocht meer dan 45.000 bezoekers verwelkomen. Er werd zo’n 10 miljoen euro uitgedeeld aan innovatieve startups. Ook een tiental Belgische startups tekenden present, hetzij onder individuele inschrijving, hetzij op de Belgische stand, georganiseerd door Startups.be. De beurs was tijdens de eerste twee dagen enkel open voor professionals (startups, investeerders en executives). De derde dag was het grote publiek welkom.

De tweede editie van het evenement zal plaatsvinden in de herfst van 2017.

Labs:

Automotive tech o.l.v. Valeo
Customer experience o.l.v. Webhelp
Energy & environment o.l.v. Engie
Financial services o.l.v. BNP Paribas
Govtech
Health tech o.l.v. Novartis
Hospitality & tourism o.l.v. Accorhotels
Insurance o.l.v. AXA
Luxury o.l.v. LVMH
Media lab o.l.v. TF1 Le Groupe
Open transportation o.l.v. SNCF
Retail o.l.v. Carrefour
Sport, gaming & entertainment -PMU
Tech4good
Telco & connectivity o.l.v. Orange
Urban mobility & services o.l.v. RATP Group
Urban transformation & innovation o.l.v. Cisco & Vinci Energies

Conferenties:

Stage 1: services, bank, insurance, fintech
Stage 2: tourism, hospitality, travel, foodtech, culture
Stage 3: retail, fashion, luxury, e-commerce
Stage 4: startup-launch & scale, digital transformation
Stage 5: business & society
Stage 6: content, advertising, gaming, telco, marketing, music

Het volledige programma kunt u hier bekijken.

Meer informatie op de website van Viva Technology: http://www.vivatechnologyparis.com/

Contact:

contact@vivatechnologyparis.com

Partner Relations
Valérie Decamp, valerie.decamp@vivatechnologyparis.com
Nicolas Douchement, nicolas.douchement@vivatechnologyparis.com

Press
Peggy Nahmany, peggy.nahmany@vivatechnologyparis.com
Fabrice Fevrier, fabrice.fevrier@vivatechnologyparis.com

Startups / Challenges
Elodie Gerriet, elodie.gerriet@vivatechnologyparis.com

13 juli 2016