U bent hier

Vitafoods Europe 2022 - Genève

De vakbeurs voor voedingsingrediënten en supplementen 'Vitafoods Europe' ging voor 2de keer door in hybride vorm: de fysieke beurs van 10 tot 12 mei 2022 in Palexpo, het bekende beurscomplex op wandelafstand van de luchthaven van Genève en de digitale versie van 12 tot 13 mei 2022.

Vitafoods Europe vierde in 2022 haar 25-jarig jubileum. Tijdens de voorbije kwarteeuw veranderde veel: het aantal bezoekers steeg spectaculair van 1.200 in 1997 naar bijna 25.000 in 2019 (de precorona-editie) en Vitafoods Europe werd gaandeweg niet alleen een pak internationaler, met ook bezoekers en exposanten buiten Europa, maar ook een pak gediversifieerder. Waar de eerste editie (1997) nog volledig focuste op ingrediënten en grondstoffen, werd gaandeweg ook de focus gelegd op andere aspecten, van afgewerkte producten over private label (contract manufacturing) tot uitrustingsgoederen en diensten.

De 2022 editie was, net zoals 2021, thematisch ingedeeld in vier domeinen:

  1. ingrediënten en grondstoffen;
  2. afgewerkte producten;
  3. private label;
  4. uitrustingsgoederen en diensten.

De Vitafoods-editie van dit jaar verliep duidelijk gesmeerder dan de editie van 2021, die nog in de schaduw van de COVID-19-pandermie werd gehouden, met ook duidelijk meer exposanten en bezoekers.

In Europa is Vitafoods de beurs bij uitstek voor voedingsingrediënten en supplementen: het is niet alleen de plek waar vaklui en potentiële klanten elkaar ontmoeten (met contacten van een hoog niveau, een handelskenmerk van de beurs) maar de beursorganisator (Informa uit het VK) houdt ook de vinger aan de pols van de neutraceutische industrie en de sector van voedingsingrediënten, om die kennis en trends door te geven aan de beursbezoekers via voordrachten, rondetafelgesprekken, workhsops en dedicated corners (zoals voor nieuwe ingrediënten of nieuwe trends in de sector).

Flanders Investment & Trade had op Vitafoods 2022 een groepsstand, waaraan vijf Vlaamse kmo’s deelnamen. Zij waren erg tevreden over hun participatie aan groepsstand van FIT op Vitafoods Europe 2022. Vitafoods Europe staat niet meteen bekend als een goedkope beurs, iets wat er niet op verbeterde in 2022, want de deelname aan de hybride versie was verplicht voor de co-exhibitors (die allen een ‘smart fee’ moesten betalen). Hoe dan ook, een groepsstand kan de deelname kosten enigszins binnen de perken houden aangezien er geen exorbitante prijzen moeten worden betaald voor een eigen stand. Een groepsstand oefent daarenboven een grotere aantrekkingskracht uit op de bezoekers, die dikwijls nieuwsgierig zijn om te leren wat een land of regio allemaal te bieden heeft en verlost de co-exhibitors bovendien van administratieve rompslomp.

Geen wonder dus dat er op Vitafoods 2022 verschillende landenpaviljoens waren, van erg groot (bv. Frankrijk) over middelgroot (Italië, Polen) tot de iets bescheidenere standen (bv. Zuid-Korea).

Vitafoods Europe is en blijft een dure beurs, maar het is een vakbeurs met enkel professionelen uit de neutraceutische industrie en met contacten van een erg niveau. Op drie dagen tijd kan men meer contacten leggen dan mogelijk is tijdens een klassieke marktprospectie. Als men er dan ook nog in slaagt om uit een van die hoogkwalitatieve contacten een deal te puren, is de investering van de beursdeelname zo teruggewonnen.

De volgende editie van Vitafoods Europe vindt plaats op 9-11 mei 2023 (in Genève, Palexpo).
FIT zal er opnieuw deelnemen met een groepsstand, waar plaats zal zijn voor vijf Vlaamse kmo’s. De inschrijvingen starten in het najaar van 2022.

Meer weten over Vitafoods Europe 2022?
https://www.vitafoods.eu.com/en/home.html      

15 mei 2022