U bent hier

Vitafoods Europe 2021 - Genève

De vakbeurs Vitafoods Europe 2021 vond dit keer voor de eerste maal plaats in hybride vorm. De fysieke beurs vond plaats van 5 tot 7 oktober in Palexpo, het bekende beurscomplex op wandelafstand van de luchthaven van Genève. Daarnaast was er nog een digitale versie van 4 tot 8 oktober.

De editie van 2020 is niet doorgegaan, maar werd tot 2 keer toe uitgesteld.

De volgende editie is gepland voor 10-12 mei 2022. De Europese editie Vitafoods Europe zal dan meteen haar 25-jarig jubileum vieren. Sinds het ontstaan van de beurs is er veel veranderd: het aantal bezoekers steeg spectaculair van 1.200 in 1997 naar bijna 25.000 in 2019. De cijfers van de 2021-editie zijn nog niet bekend.

Vitafoods Europe werd gaandeweg niet alleen een pak internationaler, met ook bezoekers en exposanten buiten Europa, maar ook gediversifieerder: waar de eerste editie (in 1997) nog volledig focuste op ingrediënten en grondstoffen, werd gaandeweg de focus gelegd op andere aspecten van afgewerkte producten, over private label (contract manufacturing) tot uitrustingsgoederen en diensten.

De 2021-editie was thematisch ingedeeld in vier grote domeinen: ingrediënten en grondstoffen; afgewerkte producten; private label; uitrustingsgoederen en diensten. Uiteraard deelde deze editie nog in de klappen van de coronacrisis: er waren zichtbaar minder bezoekers (voorlopig geen cijfers bekend) en duidelijk minder bezoekers uit de verre Aziatische landen. Hier en daar waren ook lege standen te zien, als gevolg van exposanten die zich hadden gecommitteerd, maar die simpelweg niet tot in Genève waren geraakt omwille van corona. Ondanks dat alles, overheerste op het einde van editie 2021 een vrij positieve indruk bij iedereen, zowel bij de bezoekers als bij de exposanten. Niet alleen was iedereen erg opgelucht dat de beurs dan toch fysiek kon doorgaan begin oktober 2021, maar iedereen was ook onder de indruk van de kwaliteit en het niveau van de contacten, allicht wel het belangrijkste kenmerk waarvoor Vitafoods Europe ondertussen bekend is.

Alleen daarom is de beurs al de moeite waard om te bezoeken. De organisatoren houden bovendien de vinger aan de pols van de neutraceutische industrie en de sector van voedingsingrediënten, om die kennis en trends vervolgens door te geven aan de bezoekers via voordrachten, rondetafelgesprekken en workshops.

Flanders Investment & Trade had op Vitafoods 2021 een groepsstand, waaraan vijf Vlaamse kmo’s deelnamen. Zij waren tevreden zowel over hun participatie aan Vitafoods Europe 2021 als over het feit dat ze dat konden doen via een groepsstand van FIT. Vitafoods Europe staat niet meteen bekend als een goedkope beurs, iets wat er niet op zal verbeteren in 2022, want deelname aan de hybride versie wordt dan verplicht voor alle co-exhibitors (die een ‘smart fee’ zullen moeten betalen). Hoe dan ook, een groepsstand kan de deelnamekosten toch enigszins binnen de perken houden aangezien er geen exorbitante prijzen moeten worden betaald voor een eigen stand en de co-exhibitors zijn verlost van een pak administratieve en organisatorische rompslomp. Daarboven komt dat een groepsstand een grotere aantrekkingskracht uitoefent op de bezoekers, die dikwijls nieuwsgierig zijn om te leren wat een land of regio allemaal te bieden heeft. Geen wonder dat er op Vitafoods 2021 verschillende landenpaviljoens waren, van erg groot (Duitsland, Frankrijk, VSA) over middelgroot (Hongarije, Italië) tot de iets bescheidenere standen (bv. Zuid-Korea).

Vitafoods Europe is en blijft een dure beurs, maar dat dient wat te worden gerelativeerd in de wetenschap dat het een vakbeurs is enkel en alleen voor professionelen uit de neutraceutische industrie. Men kan er op drie dagen tijd meer contacten leggen dan mogelijk is tijdens een klassieke marktprospectie. Als men er dan ook nog in slaagt om uit een van die meestal erg kwalitatieve contacten een deal te puren, is de investering van een beursdeelname meteen teruggewonnen. Bij de editie van 2022 zal Flanders Investment & Trade opnieuw aanwezig zijn met een groepsstand.

8 oktober 2021