U bent hier

Vitafoods 2023 - Genève

De vakbeurs Vitafoods Europe vierde vorig jaar (2022) haar 25-jarig bestaan. Tijdens de voorbije kwarteeuw veranderde er veel: het aantal bezoekers steeg spectaculair van 1.200 in 1997 naar bijna 25.000 in 2019. Vitafoods werd gaandeweg internationaler en gediversifieerder: waar de eerste editie in 1997 nog volledig focuste op ingrediënten en grondstoffen, werd de focus gaandeweg uitgebreid naar andere aspecten (van afgewerkte producten over private label tot uitrustingsgoederen en diensten).

De editie van 2023 bouwde verder op de beproefde formules van de voorbije twee jaar; met een thematische indeling in vier domeinen: ingrediënten en grondstoffen, afgewerkte producten, private label, en uitrustingsgoederen en diensten.

Vitafoods 2023 liep nog gesmeerder dan de editie in 2022, waar de beurs zich al hersteld had van de corona-impact. Op Vitafoods 2023 waren nog meer exposanten, vooral dan uit Azië en met opvallend veel Chinese exposanten. Er waren allicht ook meer bezoekers dan in 2022.

De beurs Vitafoods is dus in topvorm, zoals ook blijkt naar 2024 toe: uit gesprekken met de beursorganisator bleek dat ca. 85% van de beschikbare expositieruimte voor de editie 2024 al is verhuurd. Echt verwonderlijk is dat niet. In Europa is Vitafoods de beurs bij uitstek voor voedingsingrediënten en supplementen: het is niet alleen de plek waar vaklui en potentiële klanten elkaar ontmoeten (met contacten van een hoog niveau, wat een handelskenmerk van de beurs is). Verder houdt de beursorganisator (Informa, V.K.) ook de vinger aan de pols van de neutraceutische industrie en van de sector van voedingsingrediënten, om die kennis en trends door te geven aan de beursbezoekers via voordrachten, rondetafelgesprekken, workshops en dedicated corners (o.a. gewijd aan nieuwe trends in de sector).

Flanders Investment & Trade had op Vitafoods 2023 een groepsstand, waaraan vijf Vlaamse kmo’s deelnamen. Zij waren erg tevreden zowel over hun participatie aan de beurs als over het feit dat ze dat konden doen via een groepsstand van FIT. Vitafoods Europe staat niet meteen bekend als een goedkope beurs, iets wat er niet op verbeterde in 2023, want naast de verplichte (sinds 2022) deelname aan de hybride versie was er dit jaar een bijkomende ‘exhibitor fee’. Hoe dan ook, een groepsstand kan de deelnamekosten enigszins binnen de perken houden aangezien er dan geen exorbitante prijzen moeten betaald worden voor een eigen stand.

Een groepsstand oefent daarenboven een grotere aantrekkingskracht uit op de bezoekers, die dikwijls nieuwsgierig zijn om te leren wat een land of regio allemaal te bieden heeft, en verlost de co-exhibitors van administratieve rompslomp. Geen wonder dus dat er op Vitafoods 2023 verschillende landenpaviljoens waren, van erg groot (bv. Frankrijk) over middelgroot (Italië en Korea) tot de iets kleinere standen (bv. Letland).

De volgende editie Vitafoods 2024 vindt plaats van 14 tot 16 mei 2024 in Genève (in het beurscomplex Palexpo, niet ver van de luchthaven).

Meer weten over Vitafoods Europe 2023?

https://www.vitafoods.eu.com/en/home.html

15 mei 2023